Фауна Карпат. Тварини, які водяться в Карпатах

В Карпатах проживає 74 види тварин – це три чверті всіх савців України. Тут найбільший ареал проживання благородного оленя і європейської косулі, а також живуть унікальні звірі – карпатський тритон, глухар, дятел, білка; водяться зникаючі рись і дика кішка, горностай, норка, бурий ведмідь.

Сприяє цій різноманітності багатство хвойних лісів. Цікаво, що Карпатські гори – домівка для тварин, котрі родом із Середземноморського краю. Представники: плямиста саламандра, зелена жаба. Також тут можна зустріти тварин, батьківщиною для котрих є сибірська тайга. Це глухар та тетерук. Давайте більш детально поговоримо про те, яких тварин можна зустріти в українських горах.

Лісова соня

У Карпатах проживає трішки лісових сонь, але вони досить поширені в інших частинах світу. Належить до гризунів роду соневидний. У соні лісової є дуже схожа сестричка – соня садова, тільки остання на межі зникнення. Соня зовсім крихітна – довжина її тіла коливається в межах десяти сантиметрів, вага – до 40 грам. У неї чіпкі пальчики, що дозволяє з легкістю лазити по деревах. Відрізняється чорною смужкою, яка тягнеться через очі від носика до вух. А ще у соні пухнастий хвіст майже в довжину її тіла і довгі рухливі вуса. Якщо звірку загрожує небезпека – шерсть на хвості здиблюється, і шкіра хвоста червоніє.

Соня веде нічний спосіб життя. Живе в широколистяних лісах, чагарниках і садах. Часто селиться поблизу людей, будуючи гнізда в дуплах або на гілках дерев, хазяйських приміщеннях.

Європейський бобер

Популяція бобра в Карпатах налічує не менше 400 особин. Селиться гризун в основному уздовж головних річок і їх приток. Своє житло бобри облаштовують двома способами – на високих річкових берегах риють нори, а в водоймах з низькими болотистими берегами будують на деякій відстані від берега будиночки з гілок. Вхід в будиночок або нору завжди розташований нижче рівня води. Цікаво, що греблі гризуни споруджують, щоб за допомогою підйому води попередити напад ворогів.

Лісовий кіт

Лісових котів залишилося всього кілька сотень, найбільше їх проживає в Закарпатській області 260-450 особин. Вони занесені до Червоної книги Карпат як вразливий вид. У гори вусатий піднімається до верхньої межі лісу приблизно на 1850 метрів. Побачити цього кота непросто, адже він веде нічний спосіб життя. Зовні лісовий кіт схожий на домашнього, але більше розмірами – довжина його тіла до 90 сантиметрів. Хвіст у лісового котика відносно короткий і тупий на кінці. Очі сірі або блакитні.

Вовк

Незважаючи на те, що вовк вважається кровожерливою твариною, він грає дуже важливу роль в регулюванні екологічних зв’язків. Вовк – чудовий мисливець. За допомогою дуже сильних щелеп і міцних великих іклів вовк може вбивати навіть таких великих тварин як лось або кінь. Сильні ноги дають йому можливість пробігати по багато кілометрів в день. При цьому він може довго обходиться без їжі і не стаючи при цьому слабшим.

Бурий ведмідь

Ця тварина тепер дуже рідкісна. В Україні його можна зустріти тільки в Карпатах, де популяція бурого ведмедя налічує 110-130 особин. Залежно від сезону ведмідь вертикально кочує – ранньою весною після сплячки голодний ведмедик спускається в долини річок, а з часом, після відходу снігів ведмідь піднімається все вище і вище в гори. Восени ведмедики дуже люблять ласувати горіхами, тому селяться в букових лісах і заростях лісового горіха.

Олень благородний

Це найпоширеніший вид оленів. В горах олені здійснюють тривалі сезонні пересування, проходячи по 50 кілометрів в день, іноді навіть до 150 кілометрів у пошуках слабо засніжених схилів. У сильну спеку олені прохолоджуються, заходячи в воду. Годівлю вони чергують з відпочинком – влаштовують лежбища в траві, взимку витоптують сніг, створюючи теплу ямку. Олені їдять не менше ніж 300 видів рослинності, в тому числі деякі отруйні рослини.

Заєць русак

Зайц-русак мешкає на всій території України. У Карпатах цей вухатий живе на висоті до 2000 метрів над рівнем моря, але в холоди селитися ближче до людей. Кількість зайців в лісистій місцевості досягає 80 особин на 1000 гектарів. Заєць-русак – найбільший в сімействі зайців, довжина його тіла може досягати до 70 сантиметрів. Взимку русак змінює колір шубки, його шерсть стає значно світліше, довше і гущі, але він ніколи не буває білим.

Річкова видра

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В горах річкова видра в основному селиться в нижніх частинах гірських річок і в передгір’ї. Це хижак, тіло якого має будову ідеальна для плавання під водою – плоску голову, довгий м’язистий хвіст і короткі лапи з перетинками. Вміє чудово плавати, пірнати і полювати в воді. Може не виринати з води до двох хвилин. Ловить в основному дрібну рибу – форель, плотву, бички. Влітку видра також їсть гризунів, а взимку – не проти поласувати жабами.

Лисиця

Хижачка-лисиця має тіло середніх розмірів і довгий пухнастий хвіст. Колір лисячій шубки може бути різних відтінків рудого, але кінчик хвоста у неї завжди буде білим.

У лисиці невелика вага – від чотирьох до восьми кілограм. Для проживання вибирає мішані ліси зі старими вирубками, луками та різними водоймами. Лисичка рідко сама риє нори, частіше селиться в залишених борсукових оселях.

Європейська козуля

Також її називають дикою козою або просто козулею. Від своєї східно-сибірсько-кавказької сестри європейська козуля відрізняється в два рази меншим зростом і вагою, хоча зовні вони схожі. У лісовій місцевості густота поселення косуль 40-50 особин на 1000 гектар лісу.

У косуль дуже добре розвинені слух і нюх. Улюблена їжа – соковита трава на лісових галявинах, ніжна зелень молодих пагонів і листя на деревах. Живуть маленькі олені зграями в 10-12 особин.

Кабан

Раніше зграї диких кабанів мешкали на всій території України, але в наші часи вони переселилися в найдальші лісові частини Полісся і Карпат. Дикі кабани люблять тінь і вогкість. Від домашніх свиней відрізняються великим зростом.

Кабани дуже жваві, рухливі тварини. Вони швидко бігають, добре плавають, чудово маскуються, у диких свинок хороший слух і нюх, але поганий зір. Маса старих сікачів може досягати 300 кілограм. Кабани їдять все, але в їх раціоні переважає рослинна їжа.

Рись

В горах ще збереглися рисі – одні з найрідкісніших тварин. Водяться вони в основному біля верхньої межі лісу, ховаючись в диких лісових масивах і буреломах. Під час сильних снігопадів вони переселяються в долини річок і низькогір’я. Рись полює на зайців, птахів, нападає на козуль, овець і навіть диких свиней. Це типовий кіт, хоча зовні і може нагадувати собаку.

Author: Світ Карпат

Коли ти в лісі, ти стаєш частиною лісу. Весь, без залишку. Потрапив під дощ - ти частина дощу. Приходить ранок - частина ранку. Сидиш зі мною - стаєш часткою мене. Ось так. Якщо коротко.

Leave a Comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *