Чорногірський хребет знаходиться в Карпатах і є найвищим гірським масивом в Україні. Простягся хребет по межі Івано-Франківської та Закарпатської областей з північного заходу на південний схід. Довжина – 46 км. До складу Чорногірського хребта входять всі шість двотисячників України: Говерла (2061), Бребенескул (2032 м.н.р.м.), Піп-Іван Чорногірський (2022 м.н.р.м.), Петрос (2020 м.н.р.м.), Гутин-Томнатик (2016 м.н.р.м.), Ребра (2001 м.н.р.м.).

У масиві Чорногірського хребта знаходиться близько 20-ти озер, більшість з них маленькі і всього 5 має площу більше 0,1 га. Найбільші з них – Бребенескул і Несамовите льодовикового походження.

На Чорногорському хребті знаходиться сама високогірна будівля України – метеорологічна обсерваторія «Білий слон», побудована поляками у 1939 році на горі Піп-Іван.

У 1919-1939 рр.. по хребту проходив кордон між Польщею і Чехословаччиною, прикордонні стовпчики збереглися до цих пір і часто зустрічаються подорожнім.

Запланований маршрут пройшли з великою насолодою. Тому що протягом п’яти днів перебування в горах, нас супроводжувала гарна погода. Пройдено 62 км., з них 19 км. на лижах.

Одже нитка пройденого маршруту: с. Шибене (820 м.н.р.м. Старт.) – пол. Веснярка (1400 м.н.р.м. Ночівля.) – оз. Марічейка – г. Піп-Іван (2022 м.н.р.м. Ночівля.) – г. Дземброня (1877м.н.р.м.) – г. Мунчел (1998 м.н.р.м.) – г. Бребенескул (2032 м.н.р.м.) – оз. Несамовите (1750 м.н.р.м. Ночівля) – г. Туркул (1933 м.н.р.м.) – г. Данціж (1855 м.н.р.м.) – г. Пожижевська (1822 м.н.р.м.) – г. Брескул (1950 м.н.р.м.) – г. Говерла (2061 м.н.р.м.) – пол. Скопесько (1620 м.н.р.м. Ночівля) – г. Петрос (2020 м.н.р.м.) – г. Шешул (1727 м.н.р.м.) – пол. Менчул (1230 м.н.р.м. Ночівля) – с. Кваси (550м.н.р.м. Фініш)

…Ніяку погоду не купиш. Особливо – чудову…
Хочеться почати з того, що погода була просто “чумачеча”!) Протягом усього періоду нас супроводжувало блакитне небо без жодного натяку на які-небудь опади. На зміну пронизливому до кісток вітру приходило жарке палаюче сонце. По-друге, хочеться відмітити, що це був мій перший зимовий похід, і досі не віриться, що так пощастило з усіма погодними умовами. Із нового також була хотьба на лижах. Пару трійку разів упав і далі йдеш і кайфуєш, але 10, 20 падінь не змогли б зіпсувати ті емоції і враження. Також дебютно для нас, ми взяли з собою сани-волокуші, які чудово себе проявили. Сани не тільки облегшували плечі, а й чудово скользили із майже всіх вершин. Два дядька раділи, як діти, спускаючись на волокушах з Говерли і не тільки!
Холод. Хоча морози були сильні, спати вночі було тепліше всього у снігу.

Хотілося б порівняти літній похід і зимовий. Ти це все вже бачив 4 місяці тому, але під сніжною ковдрою Карпати виглядають особливо казково.

Всіх вражень не розкрити, не описати ту красу…Треба просто спробувати!

В кінці подорожі, спускавшись з гір, нас по-троху накривало хмарами і туманом. В такі моменти починаєш вірити в чудеса.
Любіть свою країну, подорожуйте нею!
п.с. не забувайте забирати сміття.

Чудовим завершенням дня, проведеного в Карпатах, може стати сауна, яка допоможе розслабитися і позбутися втоми, що накопичилася за день, активно проведений на свіжому повітрі. Привітні господарі з радістю приготують карпат.

Автор: Юрій Старовойт