Скільки разів заглядали у шафу та бачили сталі електроприлади, які викинути шкода, але й використовувати вже не можна? Дисковий телефон, яким вже давно ніхто не користується, плати зі старого телевізора, радіоприймач, який зламався кілька десятиліть назад? Розхламити своє житло чи робочий кабінет та заробити на цьому досить просто. Стабільний попит мають електронні компоненти та старі радіодеталі радянських виробників. Вони містять дорогоцінні метали та скуповуються професійними компаніями за гарні гроші.

Відправити радіодеталі та заробити

Видобування золота, срібла або платини з електронних компонентів може загрожувати життю та здоров’ю. Необхідність значних температур та шкідливі випаровування при переробці деталей можуть призвести до пожежі або отруєння. Скупки, які займаються вторинною переробкою радіодеталей або радіоелектронних компонентів (РЕК), пропонують зручний сервіс та гарну винагороду. Відправити радіодеталі в Івано-Франковську можна Новою поштою або сервісом ІнТайм. Це просто та безпечно, дозволяє позбутись зайвого та гарно заробити.

Знайдені або придбані на блошиному ринку деталі потрібно розсортувати по пакетах, бажано таким, які щільно закриваються zip-застібкою. Їх можна придбати в будь-якому господарчому магазині чи на ринку. Вони коштують недорого та мають великий асортимент розмірів, тож навіть один конденсатор чи діод можна економно упакувати.

Маркування та зважування

Щоб у скупці змогли правильно оцінити посилку, слід ретельно промаркувати кожен пакет, підписати його зовні незмивним маркером або покласти всередину папірець з назвою та кількістю або вагою деталей. Якщо є можливість, можна самостійно оцінити вантаж, подивившись актуальний прайс на радіодеталі на сайті скупки, та відправити посилку післяплатою з відповідною сумою.

Відправлення з післяплатою не є обов’язковим. Можна просто надіслати до скупки електронні компоненти, а фахівці сервісу оцінять їх самостійно та виплатять вартість радіодеталей на банківську карту.

Радіодеталі, які приносять дохід

Компанії, які закуповують електронні компоненти для вторинної переробки, приймають різноманітні РЕК, в тому числі:

  • плати;
  • мікросхеми;
  • конденсатори;
  • датчики;
  • контактори;
  • реле.

Особливою популярністю користуються радянські деталі періоду «холодної війни». Виготовлені з великою кількістю кольорових та дорогоцінних металів для більшої надійності, компоненти військової та зв’язкової електротехніки сьогодні коштують дорого та мають попит.

Поширені РЕК, на яких можна заробити:

  • DIP-кераміка – аналог імпортних мікросхем КС (573);
  • обрізь контактів МКС 7% Pd;
  • колекторні електродвигуни ДПР-72;
  • кнопки та перемикачі великих розмірів;
  • роз’єми ГРПМ, ГРПМШ (вилка у зборі);
  • манометричні перетворювачі та лампи ПМІ-2.

Вторинна переробка дозволяє заощадити дорогоцінні метали й використовувати елементи зі старих деталей для виробництва нових мікросхем або роз’ємів. Враховуючи, що впродовж XX століття в Радянському Союзі було виготовлено величезну кількість різних радіоприладів, вимірювальної та обчислювальної електроніки, кількість електричних компонентів, що досі зберігаються на горищах та складах, досі велика. Більшості з них можна дати нове життя.

Скупка – вихід для розумної утилізації

Впродовж десятиліть багато підприємств не утилізували старе обладнання, радіопередавачі, які встановлювались в кожному кабінеті, старі комп’ютери, телефони та АТС. Їх або викидали на сміттєзвалище, або ховали на складах і в підвалах, нераціонально використовуючи приміщення та не піклуючись про навколишнє середовище.

Зазвичай ніхто не замислюється, як багато дорогоцінних металів можна знайти у старому виробничому обладнанні, касових апаратах чи навіть калькуляторах. Самостійно вилучити метали неможливо та може бути небезпечно. Але сьогодні кожний бізнес може легко долучитись до розумної утилізації. Деталі з будь-якого підприємства Івано-Франківську можна відправити в скупку. Для великогабаритних пристроїв можна замовити демонтаж та транспортування, звільнивши свої сховища та заробивши гроші.