Національний природний парк «Зачарований Край» – заснований в 2009 році, зараз керується Державним агенством лісових ресурсів України, вважається природоохоронною територією в Україні. Загальна площа парку становить – 6101 гектарів.

Зачарований край створений з метою збереження, відтворення та ефективного використання типивих та унікальних природних комплексів Східних Карпат. На території парку водяться рідкісні тварини, такі як: карпатський благородний олень, сарна, бурий ведмідь, свиня дика, борсук, рись, лісовий кіт, бобер, форель і харіус.

Зміст:

Читай більше про → НПП «Зачарований Край»

Геологічний заказник «Зачарована долина»

Урочище «Зачарована долина» розташоване в межах гірського масива Великий Діл та входить до складу Національного природного парку «Зачарований край». Назва урочища пішла від розкиданих тут кам’яних обелісків, які нагадують смереки (ялини).

Це унікальна ділянка, на якій в результаті водноповітряної ерозії виникли оригінальні кам’яні утвори, висота яких досягає до 100 метрів. Окремі з них мають назви Стрімчак, Кам’яна Смерека, Кам’яний Верблюд, Руїни Замку, Тронний Камінь, Розколотий Камінь, Смоляна Баба. Також в урочищі є виходи мінеральних вод. Цікавинкою поблизу скель є Долина печер. Печери розміщені по обидва береги від струмка вниз по течії.

Скеляста долина «Смерековий камінь», визнані в Україні, як найоригінальніший скельний масив. І яке вже тепер розглядається як головна геотуристична атрикація Закарпаття. Сюди зїзджаються туристи, щоб подивитися на це диво природи.

Координати: 48°23’59.3″N 23°04’25.6″E

Болото «Чорне багно»

Чорне Багно –  урочище (болото) яке розташоване на території національного парку «Зачарований край», між горою Бужора та горою Мартинський Камінь, що знаходяться на хребті Великий Діл.

Загальна прлоща урочища 34 га, висота над рівнем моря від 820 метрів до 860 метрів. Чорне Багно являє собою сфагське болото, яке зазнало впливу меліорації та руйнування під час Другої світової війни. Товщина шару торфу тут містями сягає до 6 метрів, також урочищу характерні різні типи ландшафтів – від куполоподібних торфових боліт до гірських потоків які і формують деякі річки.

Дерев’яна рослинність на поверхні болота незначна, невеликі групи дерев чи взагалі поодинокі ялини, горобини, берези, верби то що. Навколо болота ліс формується з бука, явора, смереки, ялини. Також багатий рослинний світ: білоцвіт весняний (занесена до Червоної книги), журавлина шейхцерія (занесена до Червоної книги), сашник іржавий (занесена до Червоної книги), осока мало квіткова, комахоїдна росичка кругло листа (досить рідкісна), пухівки, верес звичайний (рідкісна), червоний ефемероїд пальчикорінник травневий (занесений до Червоної книги). Основною формою тут є сфагнові мохи, їх кількість налічує 6 видів, рідше трапляються гіпнові можи. Всього тут налічується 72 види рослин, з яких 4 занесені до Червоної книги України, та 3 групи рослин до Зеленої книги України.

Координати: 48°25’40.4″N 23°05’47.7″E

Гора Бужора

Бужора розташована на масиві Великий Діл та є найвищою вершиною Вулканічного хребта Українських Карпат. Висота гори складає 1081 метрів над рівнем моря.

Гора входить до складу заповідника державного значення «Зачарована долина». Всі розташовані схили, вершини є рештками заглухлого вулкана. Який складається з андезитів, андезито-базальтів та туфів. Південний схил гори стрімкий, а протилежні північні та західні навпаки – пологі. Вся територія гори вкрита буковими лісами.

На південному сході, за долиною річки Боржава, розташувався потужний гірський масив – Полонина Боржава.

Координати: 48°26’01.2″N 23°08’30.1″E

Водоспад «Гучало»

На тереторії національного парку «Зачарований край» – розташувався водоспад Гучало, його місце знаходження село Підгірне.

Висота падіння води – 5-6 метрів, з невеликими перепадами. Складається з одного великого каскаду та двох менших, один з яких значно повноводніший від інших.

Координати: 48°25’37.2″N 23°03’47.6″E

Мінеральне джерело

Закарпаття здавна відоме як край надзвичайно багатий мінеральними джерелами. В області вже досліджено понад триста мінеральних лікувальних джерел. В урочищі Кам’янка біля села Осій є своє унікальне мінеральне джерело.

Вода, яка б’є з-під землі, має солонуватий смак, не дуже приємний запах і безперечно лікувальні властивості. Природнє джерело, яке місцеве населення називає «Мінеральне», збагачене залізом. Ця вода має багато корисних властивостей і її тут активно використовують місцеві жителі. За переказами старожилів відомо, що тут колись були дерев’яні чани, які наповнювалися цією цілющою водою.

Координати: 48°24’44.2″N 23°09’43.0″E

Водоспад «Кам’янка»

Водоспад Кам’янка – на річці Синявка, знаходиться поблизу села Осій. Сам водоспад належить до національного природного парку «Зачарований край» і є туристичним об’єктом. Вода спадає з висоти 5 м.

Координати: 48°25’09.0″N 23°09’44.9″E

Білий камінь

Це невелике урочище «Білий камінь» яке знаходиться неподалік села Підгірне на тереторії якого знаходиться однойменний камінь. Білий камінь має висоту блисько 8 метрів.

Урочище «Білий камінь» належить до Національного природнього парку «Зачарований край». Неподалік знаходиться гора Бужора та урочища Чорне багно і Смериковий камінь.

Координати: 48°26’39.5″N 23°05’27.0″E

Водоспад «Шумило»

Водоспад Шумило знаходиться на теретьорії національного парку «Зачарований край»,  в селі Ільниця. Водоспад спадає в невеличкому потічку, який протікає повз букові ліси. Висота водоспаду близько 3-4 метрів.

Кришталева вода заманює своїм надзвичайно ігристим перебігом через камінці, що розляглися на дні. Цей водоспад гармонічно доповнює природню тишу ліса і співи птахів.

Координати: 48°24’08.1″N 23°04’28.0″E

Печера Скельна

Скельна печера, що знаходиться в урочищі «Смерековий камінь» неподалік від самої скелі Смерековий на схилі долини. Входить до Національного Природнього Парку «Зачарований край» в селі Ільниця Закарпатської області.  Загальна протяжність складає близько 12-15 метрів, ширина – теж близько 12-15 метрів.

Вхід в печеру невеликий, так само як і висота самої печери, яка досягає в деяких місцях одного метра. Тому залазити буде досить складно, прийдеться заповзати. В середині печери, просуватись потрібно також на руках.

Координати: 48°23’56.4″N 23°04’24.4″E

Водоспад «Ільничка»

Водоспад Ільничка розташований в 3,5 км від села Ільниця. В оточенні стрункого букового лісу в НПП «Зачарований край», бурхливими потоками обрушує з висоти свої води річка Ільничка (від цього і назва водоспаду).

Водоспад спадає в невеличкому потічку, висота якого близько 4-5 метрів. Мальовнича картина, хоч і захована в гущавині лісу, не залишилася непоміченою.

Координати: 48°23’39.5″N 23°05’38.3″E

Оглядовий майданчик біля гори Бистра

На схилі гори Бистра, в урочищі Бердо знаходить оглядовий майданчик, з якого відривається неймовірно гарна панорама в сторону міста Іршава та Чорної гори. Також тут, в 2017 році було встановлено дубовий хрест. Висота хреста складає сім з половиною метрів.

Найкраще дістатись сюди з села Білки. Сам майданчик облаштований на висоті близько 900 метрів та входить до складу Національного Природнього Парку «Зачарований край». Неподалік знаходиться гора Бужора та Болото «Чорне багно».

Координати: 48°23’12.4″N 23°10’20.7″E