Газові пальники працюють на суміші газів в газоподібному агрегатному стані. У балоні дана суміш перебуває в рідкому стані. Спробуйте струсити балон. Відчуваєте? Відчувається як об стінки б’ється рідина. Згадаймо уроки фізики: рідина починає випаровуватися, коли температура речовини перевищує температуру його кипіння.

Тепер варто розібратися, що саме відбувається, в літній і зимовий час.

Влітку повітря до відносно високих температур нагріває балон, дана температура перевищує температуру кипіння газу – газ починає кипіти, через концентрацію випарів в балоні створюється надлишковий тиск, унаслідок виникнення тиску такого рівня частина випарів виривається в пальник з балона, де вже змішується з повітрям . Таким чином, на виході з газового пальника відбувається процес ефективного згоряння газу. А ви отримуєте гарячу їжу.

Взимку на відкритому повітрі досить холодно, в рюкзаку балон охолоджується до температури нижче, ніж та, що необхідна для закипання газової суміші, з цієї причини газ продовжує залишатися в рідкому агрегатному стані, тиск відсутній, з цієї причини не надходить газ в пальник, внаслідок чого пальник працювати не може.

Має місце бути ще один факт – це природа процесу випаровування. Під час випаровування речовини доводиться втрачати значну кількість тепла. Випаровування газу дуже інтенсивне, з цієї причини він дуже сильно охолоджується під час цього процесу. У літню пору даний фактор не має впливу на роботу пальника, завдяки тому, що балон знову нагрівається гарячим літнім повітрям. А в зимовий час балон може лише остигати. Коли газовий балон заповнений дане охолодження не сильно помітно, по тій простій причині, що всі тепловтрати розподіляються на великий обсяг палива. А в тому випадку, коли балон практично вичерпався – температура газової суміші може дуже швидко впасти нижче, ніж температура її кипіння.

Яка межа температур використання газового пальника?

Роблячи висновки з усього, що було написано вище, нам необхідно, щоб газ, який знаходиться в балоні, мав температуру вище, ніж температура його кипіння. Однак, насправді, тільки цього може виявитися мало. Якщо вам хочеться поласувати гарячою їжею, для цього просто необхідно, щоб всередині балона тиск був досить великий для виштовхування великих обсягів газу прямо в пальник. Щоб забезпечити це, необхідний зазор всього в кілька градусів.

Гази що знаходяться в газових балонах, мають такі температури кипіння:

  • бутан (стандартний бутан і н-бутан) при….. -0,5°С;
  • ізобутан при….. -11,73°С;
  • пропан при….. -42,09°С.

Тобто, якщо у вас в балоні присутній в основному бутан – дану газову суміш можна ефективно застосовувати лише при температурах вище, ніж 5°С. Якщо в балоні пропан з ізобутаном – можна використовувати при -10°С. Один лише пропан в балоні знаходитися не може, з тієї простої причини, що в літній час балон просто розірвало.

Важливо! Якщо ви вирішили перезаправити свій балон, то ні в якому разі не просіть і не погоджуйтеся на заправку чистим пропаном. За найсприятливіших обставин, в поході з подібним балоном вам пощастить побачити красивий феєрверк, якщо ж обставини складуться сумно – цей похід стане для вас останнім.

Значить використовувати ефективно газовий пальник є можливість лише при температурах до -10°С? Невже з цим нічого не можна зробити?

Звичайно ж можна! По-перше, обов’язково прочитайте і не забудьте всі корисні поради і маленькі хитрощі. А по-друге, вирушаючи в зимовий похід, пам’ятайте, що найкраще в зимовий час застосовувати пальник з функцією попереднього підігріву палива. Дотримуючись цих правил, туристи з досвідом активно використовують газові пальники при температурах нижче -20°С.