8 порад від полярника Еріка Ларсена, про те як підвищити рівень комфорту під час зимового походу.

1. Блискавки – як зробити зручніше

Зроби собачки на блискавках, подбай про те, щоб вони були більш зручними. Більшість з них – на одязі, на спальнику, на наметі – зовсім не пристосовані для товстих рукавичок або рукавиць. До собачок можна прив’язати шнурок приблизно 10 сантиметрів у довжину.

2. Акумулятори повинні бути в теплі

На морозі слід тримати всі гаджети у внутрішніх кишенях, для запобігання швидкої втрати заряду батареї.
Якщо на морозі швидко розрядився телефон або камера, покладіть її у внутрішню кишеню ближче до тіла. Через якийсь час девайс знову запрацює.

3. Пот на морозі – твій найлютіший ворог

Намагайся не потіти. Як тільки спітнієш і зупинишся хоча б на хвилину, тут же замерзнеш. Тому навіть в -30°C, якщо відчуваєш, що починаєш потіти, слід розстібнути замок на куртці.

4. Харчування

До харчування і питва підходь дуже відповідально. При активній роботі на морозі організм витрачає величезну кількість енергії, а її необхідно заповнювати. У мороз буває досить складно зупинитися і повноцінно поїсти. Тому заведи собі розклад і підготуй заздалегідь “кишенькове харчування”. Наприклад, після години ходьби робити 5-хвилинну перерву, щоб поповнити сили і водний баланс організму.

5. Устілки

Взуття має залишатися сухим і теплим. Під час ходьби наша нога потіє навіть на морозі. Відповідно устілка або внутренник відволожується і як наслідок може покритися льодом за ніч, перебуваючи в тамбурі намету. Після того як ви зняли із взуття устілки, то краще забрати їх з собою в намет, а при екстремально низьких температурах можливо їх доведеться покласти на ніч до себе в спальник.

6. Ноги

Не допускай випарів в районі ніг. Для цього є спеціальні не дихаючі силіконові «шкарпетки», які й збережуть кінцівки в теплі, і не допустять попадання вологи всередину. Лінь витрачатися на таке? Користуйся звичайними целофановими пакетами.

7. Світло

Незважаючи на те, що є налобні ліхтарики, захопи з собою свічку. Якщо акуратно запалити її ввечері в наметі, вона дасть трохи додаткового тепла.

8. Ще харчування

До кожної страви в довгій подорожі додавайте по 40 грам масла. Взимку ви спалюєте більше калорій, і відповідно вам потрібно більше жиру, щоб відчувати себе тепліше.