Ми всі вже не можемо дочекатись зимових новорічних канікул, відпусток, аби кудись поїхати та добряче відпочити. Й, звичайно, взимку найпопулярніший маршрут для українців – неймовірні засніжені Карпати.

А для того, аби ваша подорож була більш безпечною дотримуйтесь наступних правил. Отже, ТОП-14 правил поведінки в горах:

1. Не ходіть в гори поодинці. Це досить небезпечно. Іноді шанс вижити одному в горах складає 50 на 50. Це найголовніше правило, порушення якого щорічно обриває в Карпатах життя молодих людей.

2. Перед тим, як йти в гори з друзями, впевніться, що ні в кого з ваших супутників немає проблем з артеріальним тиском, серцевими хворобами та цукровим діабетом. В будь-якому випадку майте з собою медичну аптечку з найнеобхіднішими медикаментами.

3. Якщо ви ніколи не були в горах і не можете приєднатись до досвідчених туристів — замовте собі професійного гіда, який не тільки безпечно проведе вас найцікавішими стежками, але й розповість про все, що зустрінеться на вашому шляху.

4. Якщо ви ведете в гори дітей, особливо чужих, пам’ятайте про свою відповідальність перед їх батьками.

5. Сплануйте маршрут спочатку менш насичений високогір’ям. Підберіть його відповідно до рівня вашого досвіду та вашого туристського спорядження. Не намагайтесь обійти і побачити все зразу. У Вас все життя попереду.

6. Перед виходом на маршрут з’ясуйте, який прогноз погоди на той чи інший район.

7. Вершини піддаються тільки тверезим.

8. Не пошкодуйте коштів на придбання компаса та топографічних карт масштабу 1:50 000.

9. Ходіть туристськими стежками, не шукайте собі в нетрях зустрічі з медведицею, особливо коли вона з медвежатами, уникайте зустрічі з диким кабаном. Не намагайтесь заходити туди, де рідко ступає нога туриста. Там є ризик попасти в забутий браконьєром капкан чи сильце.

10. Ніколи не намагайтесь пройти зарості жерепу без чіткої стежки і не заглиблюйтесь в них більш ніж на 5-10 метрів.

11. При погіршенні погоди йдіть вниз, а не вгору. Відчувши наближення посиленного снігопаду мерщій втікайте в долину подалі від металевих предметів, яких в горах немало.

12. Подбайте про те, аби взуття та одяг обов язково були водонепроникні.

13. Не залазьте без страховки на скелі та кам’яні брили. Не влаштовуйтесь на нічліг високо в горах (на вершинах), звідки в екстренному випадку важко спуститися вниз.

14. Занотуйте собі в мобільники контактні телефони гірських пошуково-рятувальних підрозділів того району, в якому ви збираєтесь подорожувати. Сміливо запишіть і домашні телефони їх командирів. В разі гострої потреби навіть нічний дзвінок командиру ГПРП не буде незручним.