Існує багато видів снастей, різна рибальська снасть має бути легкою, тонкої, міцної і портативної приналежності. Особливе значення тонка снасть має при лові полохливих риб або при лові на водоймі, де спортивна ловля носить масовий характер, а також при лові риби зимою, коли вода у водоймах дуже прозора, а риба малоактивна.

Снасть має бути зручною для лову. Погано працююча спінінгова катушка і дуже важке вудилище стомлюють риболова, а втомленість створює поганий настрій, який позначається на самому лову. Досвідчений рибака ніколи не виїзжає на рибну ловлю без ретельної провірки і відкладки снастей. Він обов’язково провірить справність вудилищ, стійкість волосінні, стан поплавців і гачків, відповідності грузила тому чи іншому поплавцю.

Хороше вудилище має бути прямим, еластичним, легким і міцним. В залежності від наявного матеріалу воно може бути зроблено із бамбука, ліщини чи іншої гнучкої деревини. Для лову дрібної риби, а також для лову з човна застосовуються вудилища легкі і недовгі. Зазвичай кращим волосінням вважається малопомітна, тонка, перетинам 0,1-0,15 мм.