Поплавці бувають різні по формі, матеріалу, розмірами, способами кріплення. Риболову потрібні поплавці найчутливіші і зручні. Поплавці бувають різними: із гусячого пера, пробки, кугі, пластмаси, краще всього із пінопласту. Чим менша надводна частина зануреного поплавцю, тим вона чутливіша, що, відповідно, дуже важливе при лову обережної риби.

Для лову плотви поплавок потрібно брати невеликий і дуже чутливий, щоб найменші дотики плотви до насадки відбивалися на поплавку. Для лову ляща поплавець повинен мати довгасту форму, щоб було добре видно, коли під час клювання ляща поплавок спочатку піднімається, а потім лягає на воду.

При лові інших риб, які впевнено беруть насадку, кращої форми поплавку є веретеноподібна. Щоб поплавок був добре видний на вечірньої і ранкової зорях і в туман, його прикрашає в яскравий колір. Для великої контрастності зазвичай застосовують білу, чорну і червону фарби. Поплавки потрібно берегти в спеціальній коробці, щоб вони не зламалися; періодично перевіряти, чи добре закріплені в них колечка і чи не стерлося забарвлення.