Хто хоча б один раз в житті відвідав Карпати восени, назавжди закохається в цю прекрасну атмосферу. Осінь розфарбовує неймовірні і незабутні краєвиди різноманітними фарбами. Таке розмаїття барв здатне вразити будь-кого.

Куди поїхати в Карпати восени – актуальне питання для тих, хто не встигнув відпочити влітку з будь-якої причини. Але багато туристів все ж воліють брати відпустку восени з кількох причин: у туристичних місцях не так багатолюдно, не так жарко, ціни на відпочинок істотно нижче. Карпати прекрасні в будь-який час року, і будь-яка пора року в Карпатах є туристичним сезоном. Взимку в Карпати приїжджають покататися на лижах, весною в Карпатах можна милуватися повноводними річками і водоспадами, влітку – купатися в природних озерах, і восени тут не менша кількість розваг.

Осінні Карпати пропонують безліч цікавих розваг, участь у різних фестивалях і святах.

Криворівня – для творчої особистості

Гуцульське село Криворівня в минулому було раєм для творчих людей, тут відпочивали та творили свої шедеври найвідоміші люди України, у тому числі Іван Франко. Ці місця надихнули Михайла Коцюбинського на створення знаменитої повісті «Тіні забутих предків». Згодом тут відбувалися зйомки однойменного фільму. Приїжджайте до Криворівні за натхненням!

В селі діє 14(!) різних музеїв. Найвідомішими вважаються:

  • Музей «Гуцульська гражда»;
  • Літературно-меморіальний музей Івана Франка;
  • Музей Параски Плитки-Горицвіт.

Чому восени: пейзажі Криворівні неповторні в осінню пору. Полонини пістрявіють всіма кольорами веселки. Туристів у цей час не так багато, і можна не поспішаючи оглянути цікаві музеї. Крім цього, неодмінно зробіть пам’ятні фотографії на знаменитому Писаному камені. На північ від села, на Буковецькому перевалі бере початок піший маршрут до цих скель.

Рахів – спробувати біле золото Карпат

Місто Рахів на Закарпатті є одним з найбажаніших місць серед туристів. І це не випадково: неймовірної краси пейзажі, цілюще повітря і унікальні природні об’єкти – тут є все. Територія Рахова є частиною Карпатського біосферного заповідника, що з усіх боків оточений горами: з півночі – Горгани, на північному заході – Свидовець, з півдня піднімаються Рахівські гори, на північному сході – величний Чорногірський хребет.

Чому восени: золота осінь подарує вам захоплюючі екскурсії, походи в гори, знайомство із самобутньою культурою місцевих жителів. Але найголовніше – це біле золото Карпат. В першу неділю вересня в Рахові відзначається знаменитий фестиваль «Гуцульська бриндзя», присвячений пастухам, які повертаються з полонин, і гуцульській бринзі. Якщо ви не встигли на фестиваль, не біда. Бринзи вистачить на всіх! Приїжджайте і насолоджуйтеся смаком справжнього сиру, приготованого різними способами. І повірте, піти без покупки вам не вдасться.

Мукачево – до перлини Закарпаття

Відвідавши Мукачево раз, ви неодмінно захочете приїхати сюди ще. Це затишне містечко рясніє безліччю архітектурних пам’яток, його центр є пішохідною зоною – тут знаходиться міська ратуша з елементами готики, костел покровителя міста Святого Мартина, пам’ятник Кирилу і Мефодію – творцям кирилиці. Мукачево вражає своєю європейською красою: охайне містечко на берегах річки Латориця приваблює щорічно тисячі туристів.

Осіння прогулянка по Мукачеву порадує вас комфортною погодою, а замовивши екскурсію по місту, ви познайомитеся з його давньою історією, послухаєте захоплюючі розповіді про відомих особистостей. Серед них – угорська княгиня Ілона Зріньї, князь Федір Корятович, династія графів Шенборнів та інші.

Лідером за популярністю серед туристів, безсумнівно, є замок Паланок – найцінніший пам’ятник архітектури 14–17 століть. Околиці Мукачева не менш цікаві: в Чинадієво знаходиться замок Сент-Міклош, від нього можна прогулятися до водоспаду Скакало. У селищі Карпати насолодитися красою парку перед палацом Шенборнів.

І нехай тут немає високих гір, але в Мукачево восени ми приїхали за іншим! Адже місто славиться своїми святами і фестивалями. В першу неділю вересня відзначається «Свято меду», місце проведення – площа Крилла і Мефодія (колишня назва – площа Миру). Більше сотні пасічників з різних регіонів Західної України представляють свою продукцію. Дегустація різних сортів меду безкоштовна, тому розраховуйте свої сили. Якщо ви хочете більше дізнатися про трудівницю-бджолу, неодмінно відвідайте в Мукачево Музей меду.

Покровителем Мукачево є святий Мартин, у всьому світі 11 листопада шанують цього святого. З цього приводу у місті відбувається святкування Дня Святого Мартина. Програма фестивалю включає в себе костюмовану виставу, дитячу ходу з ліхтариками і феєрверки – три дні гості та мешканці міста будуть насолоджуватися цим веселим дійством.

Чому восени: побачити в листопаді цікаве святкування Дня Святого Мартина, поблукати осінніми вуличками міста і здійснити екскурсії до довколишніх пам’яток.

Свидовець – зустріти перший сніг

Хребет Свидовець розташовується на південному сході найвисокогірнішої частини Українських Карпат. Саме тут знаходиться географічний центр Європи, позначений геодезичним знаком.

В осінню пору пейзажі Свидовця особливо вражають туристів: у золоте вбрання одягаються ліси і схили гір, природа немов застигає в очікуванні зимових холодів.

Якщо ви любитель активного відпочинку і віддаєте перевагу ночівлі в наметі, тоді ласкаво просимо на Свидовець. Походи на гірські вершини, такі як Близниця (1881 м), дозволять вам насолодитися захоплюючими краєвидами Карпат, зазирнути в дзеркальні озера, в яких відбивається небо, від чого вода в них здається ніжно-блакитною.

Восени ночі на Свидовці стають більш прохолодними, зате вдень природа ще дарує тепло. Можна кататися на велосипедах і квадроциклах або здійснити кінну екскурсію до гірських озер і джерел.

На Свидовці знаходиться урочище Драгобрат, тут розташовується найвисокогірніша лижна база України. Ці місця примітні тим, що вже в листопаді схили покриваються снігом, що особливо радує любителів зимового відпочинку.

Почати подорож на Свидовець можна із селищ Ясіня, Кваси, Тростянець, Усть-Чорний, курорту Драгобрат.

Чому восени: подивитися могутні вершини Свидовецького хребта, вкриті першим снігом. Як правило, це кінець жовтня. Увага! Така подорож для тих, хто не боїться можливих холодів і вітру.

На Буковину – збирати гриби

Буковина – рай для грибників. Щедрий гуцульський край порадує вас як мінімум кількома кошиками боровиків. Туристи кажуть, далеко ходити не треба. Варто лише вийти з турбази, і коричневі капелюшки ось вже стирчать на узліссі – чекають, коли з них приготують смачну юшку. Бувалі грибники беруть із собою спеціальні сушарки, які буквально за ніч зроблять гриби сушеними і, відповідно, «компактними». Це зручно для транспортування. У селах Сергії, Виженка, Зелена можна навіть знайти провідника.

Чому восени: звичайно ж, на «тихе полювання» – це найбільш правильний час для тих, хто любить збирати гриби. У поєднанні з осінніми пейзажами Буковини це буде незабутній відпочинок!

5 причин з’їздити в Карпати восени

Справжні поціновувачі відпочинку в Україні мусять хоча би раз в житті відвідати українські гори восени.

Низькі ціни на житло

Оскільки літнього ажіотажу в цей період немає, то й ціни на проживання у Карпатах абсолютно адекватні. Можна знайти варіанти на будь-який смак і, що найголовніше, гаманець.

Погода

Зазвичай всі впевненні, що осіння мандрівка в горах – то постійні зливи, шалений вітер, вечірні заморозки, а місцями навіть сніг. Але ж горам взагалі властива перемінна погода в будь-яку пору року. Раптові зливи, шквали, нічний холод – звична справа і для весни, і для літа. А от з важким рюкзаком на плечах все-таки комфортніше мандрувати при температурі +10 – +20 °С. А стосовно ночівлі – намети, спальні мішки, теплі куртки і якісне взуття допоможуть почуватися дуже комфортно і затишно.

Доступність залізничних квитків

Щоб роздобути заповітний квиток на потяг влітку, потрібно проявити чудеса винахідливості. В вересні такої проблеми не існує в принципі. Взяти квитки можна навіть за кілька днів до запланованої подорожі, що помітно розширює поле для діяльності. Тому якщо ти раптом вирішила провести найближчий вікенд у Карпатах, тобі може перешкодити що завгодно, але тільки не відсутність квитків.

Атмосфера

У гори часто їдуть, щоб відчути спокій, тишу, умиротворення душі та магію. Але в розпал курортного сезону навіть гори стають схожими на великі вулики, куди не глянь – повсюди галасливі туристи. А от восени атмосфера в Карпатах змінюється: гори опановують тиша і спокій. Прямо ідеальний релакс для вашої душі.

Осінні краєвиди

Не знаю як ви, але журналісти tochka.net воліють в першу чергу поїхати восени в Карпати, щоб на власні очі побачити просто неймовірні, дивовижні, загадкові осінні краєвиди гір. Уявіть лише на мить: блакитно-синє небо над верхівками гір, всі відтінки осені прикрашають схили, радуючи око і вражаючи навіть найрозвиненішу уяву. Така краса дух захопить вмить.