Гребля, що зводиться бобрами на річці або струмку для захисту від хижаків і з метою полегшення видобутку їжі в зимовий період. Матеріалами для будівництва греблі служать дерево, сучки, листя, трава, мул, бруд, камені та інші природні матеріали.

Тип бобрової греблі і спосіб її зведення залежать від швидкості потоку: у водоймах з повільною течією платформи мають пряму форму, з швидкою течією – криволінійну. У греблі обов’язково влаштовуються проходи і водозливи для скидання надлишкової кількості води без пошкодження самої конструкції. Після затоплення за допомогою греблі, бобри починають зведення бобрового будиночка (хатки), часто досить значного розміру.

Боброві греблі можуть надавати корисну дію на водойми, допомагаючи в боротьбі з повенями, збереженню біорізноманіття та очищенню води, оскільки токсини і пестициди утримуються мулом гребелі. Крім того, греблі можуть сприяти збереженню популяцій деяких видів риб і жаб (завдяки насиченій киснем теплій воді в огороджених греблею ділянках, що сприяє зростанню пуголовків) і денітрифікації води.