Мабуть всі знають про Іван-чай, і що це один з найкорисніших чаїв. Іван-чай полюбився чоловікам за його цілющі властивості для чоловічої сили.

«Чоловічою травою» його називають цілком заслуговано, бо прийом цього чаю благотворно впливає на самі різні аспекти здоров’я: від загального зміцнення імунітету до поліпшення потенції.

Лікарі сходяться на думці, що сильній половині людства варто періодично пропивати курс напою як для профілактики, так і для лікування таких поширених недуг, як:

  • простатит;

(Читайте більше в нашому блозі: Простатит: причини, симптоми та лікування травами)

  • аденома простати;
  • сечокам’яні захворювання.

Покращує метаболізм, дозволяють краще засвоювати поживні речовини.

Виключення авітамінозу.

Трава містить вітаміни В і С, білок, який тонізує і насичує організм енергією. За ці якості відвар популярний серед мандрівників.

Але особливо благотворний вплив він має на жіночий організм:

Відвари і настойки допомагають впоратися з такими проблемами:

  • При зайвій вазі.

Напій покращує травлення, сприяє виведенню шлаків і токсинів з організму. Приємний солодкуватий смак чаю притуплює голод.

  • При стресах, мігрені.

Седативні якості чаю діють як заспокійливе. Чашка іван-чаю після напруженого дня допоможе розслабитися і відпочити.

  • При проблемах зі сном.

Мучить безсоння? Випийте на ніч трав’яний настій, який зніме нервову напругу, сповільнить серцебиття, занурить вас в глибокий сон.

  • Відновлення нормального гормонального фону;
  • Покращення стану шкіри;
  • Підготовка до вагітності.

Містить вітамінний комплекс і корисні мікроелементи. Це дозволить зміцнити імунітет.

  • профілактика від каменів.

Рекомендується обрв’язко вживати Іван-чай після 35 років. Це профілактика каменеутворення.

  • Усунення вогнищ запалення в різних органах.
  • При менопаузі.

Настій корисний навіть при перших симптомах менопаузи. Чай зніме дратівливість, зменшить пітливість і припливи.

Крім цього, іван-чай використовується для загального оздоровлення і поліпшення зовнішнього вигляду.

  • Споживання чаю зробить волосся м’якими і блискучими, а нігті – міцними.

Лікувальна трава широко застосовується для лікування і профілактики жіночих захворювань:

  1. При хворобливих місячних допоможуть 2 склянки теплого напою вранці і ввечері. Іван-чай притупить біль, знизить кількість виділень.
  2. Склеювання труб (безпліддя) лікується комплексним підходом. Іван-чай тонізує і розтягує стінки матки для успішного запліднення.
  3. Рослина також корисно при відновленні мікрофлори, підвищить шанси на зачаття.

Іван-чай: як заварювати, щоб зберегти корисні властивості

Правильно приготований напій відрізняється особливим смаком і ароматом. За ступенем міцності і відтінку він розташовується між чорними і зеленими сортами. Але на відміну від них не має в складі кофеїну, а значить не є порушником обмінних процесів. Відзначимо, що його корисні властивості зберігають силу до 2 днів, що також є великим плюсом.

  1. На склянку доводиться від 0,5 до чайної ложки сухого листя. Щоб зробити заварку менш міцною, на 500 мл додають 2-3 ложечки. Це традиційні пропорції. Але їх можна змінювати в залежності від ферментації або методу обробки – цілісні листочки краще віддають смак, ніж гранульовані.
  2. Щоб заготовка віддала максимальну кількість позитивних речовин, відразу заповнювати ємність водою не варто. Заливаємо приблизно її третину, а через 5-10 хвилин доливаємо рідина повністю і чекаємо ще хвилин 15-20.
  3. Температура, при якій необхідно заварювати іван-чай – від 70 до 90 ° C, але дієтологи рекомендують використовувати воду не вище 85-80 ° C.
  4. Коли настій закінчиться, не поспішайте викидати заварку. Її можна застосовувати до п’яти разів, але при цьому концентрація сприятливих елементів буде поступово зменшуватися. Найбільш ефективним вважається 2 і 3 заварювання.

Іван-чай для жінок: протипоказання

Хоча користь іван-чаю для жінок неоціненна, пити відвар бездумно не варто.

По-перше, все добре в міру. Якщо трава Іван-чай застосовується у прафілактично-лікувальних цілях, то «лікування» не повино тривати понад місяць. Після цього потрібно зробити перерву: мінімум 3 тижні. При цьому щодня необхідно випивати всього по склянці узвару, розділившийого на 3-4 прийоми. У вигляді чаю не перевищувати кількість 2-3 чашек чаю на день.

Також іноді буває індивідуальна непереносимість чаю, або алергія, це теж треба мати на увазі.