Оберіть відпочинок в Закарпатті, що окреслений, туристичний маршрут для сімейного та індивідуального відпочинку «Срібний трикутник Закарпаття.

Територія туристичного маршруту «Срібний трикутник Закарпаття» пролягає через популярні території у туристів, а саме: Ужгород – Мукачево – Косонь.

Спосіб пересування:

  • пішохідний;
  • велосипедний;
  • автомобільний;
  • автобусний;
  • авіа.

Протяжність маршруту – 80 км.

Перепад висот: найвища точка – 182,7 м. – Мукачівський замок.

Середня тривалість пересування: Оглядово – 1 день.

Детально – 4 дні.

Тип доріг:

  • магістральний М06
  • регіональний Т0707, Т0727

Опис маршруту

Ужгород – рекомендовано: що? Де? Коли?

Ужгородський замок

Велична фортеця, яка розташована на Замковій горі. Історія замку оповита легендами та загадками, а вік сягає майже тисячу років. Його перебудовою у 16 столітті займалися італійські майстри, які привнесли ренесансні мотиви в архітектуру замку і палацу. Власники замку постійно змінювалися від Другетті до Ракоці, але кожен залишив про себе згадку.

Скансен (Музей народної архітектури і побуту)

Скансен в Ужгороді було створено одним із перших в Україні. Тут зібрані матеріали із усіх куточків Закарпаття, представлені хати етнічних груп. Це не просто музей у класичному вигляді, а ціле старе село. Зібрані матеріали датуються 18–19 століттями.

Хрестовоздвиженський кафедральний греко-католицький собор

Храм XVII століття. У середині храму знаходиться давній іконостас, та фреска відомого художника Йосипа Бокшая. У підземеллях собору є крипта. Навпроти собору є сквер, присвячений австрійській імператриці Марії-Терезії.

Ротонда

Храм Святої Анни, будівництво якого датується XIII–XV століттями. У храмі збереглися унікальні старовинні фрески, на яких позначився вплив раннього італійського ренесансу. Біля ротонди знаходяться руїни палацу Другеттів.

Синагога

Зведена у 1904 році споруда виконана у неомавританському стилі – це поєднання романтизму із візантійськими та арабо-мароканськими мотивами. Всередині є діючий орган.

Центр міста

Корзо – у перекладі з італійської «Корзо» означає місце для прогулянок. Цю назву вулиці пов’язують з італійськими графами Другеттами, які володіли містом майже чотири століття. Архітектура вулиці сформувалася наприкінці 19 – на початку 20 століть. Корзо – центральна вулиця міста, яка буквально всіяна внутрішніми двориками, милими кав’ярнями, цікавими магазинами. Часто тут можна зустріти вуличних музикантів. Вулиця Волошина – перпендикулярна Корзо, перехрестя цих вулиць служить головним місцем зустрічі ужгородців. Названа на честь президента Карпатської України Августина Волошина. Ця вулиця багата на пам’ятки архітектури. Липова алея – протяжність її 2 км 200 м. Знаходиться вона на набережній Незалежності та продовжується на Студентській. Липи засадили за часів Чехословаччини у 1928 році. Тут посаджено кілька видів лип, які цвітуть зазвичай у червні, а приємний аромат дерев чутний на всю округу. Із набережної відкривається чудовий вид на річку Уж. Тут завжди можна спустися до води і перепочити, милуючись краєвидом.

Римо-католицький храм Св. Георгія другої половини 18 століття, всередині собору є орган. Одразу за церквою можна побачити першу жіночу гімназію Св. Гізелли 1902 року.

«Совине гніздо» – це велична кам’яна споруда, яка датується 1781 роком. Спочатку використовувалася як пивниця, для збереження місцевого пива. Тепер на цьому місці стали проводити фестивалі Ужгорода.

Закарпатський художній музей – розмістився в колишньому будинку правління Ужанського комітату 1809 року побудови. Експозиція представлена творами живопису, графіки, скульптури. Постійно проводяться тематичні виставки. Представлені роботи європейських та локальних закарпатських художників. Художній музей має чудовий внутрішній двір.

Малий Галагов – це чехословацький мікрорайон. Весь район вимощений бруківкою, а монументальні будівлі у стилі функціоналізму створюють чудовий архітектурний ансамбль. Головною родзинкою в Малому Галагові є затишні вулички, засаджені сакурами. У квітні – травні туристи з’їжджаються з усіх куточків Європи, щоб подивитися на прекрасний рожевий цвіт знаменитих сакур. Площа Народна – центральною спорудою площі є Обласна рада. Місцеві жителі називають будівлю Білим домом, бо вона білого кольору. Посередині площі знаходиться відпочинкова зона – фонтан, у якому можна літом охолодитися, та охайні лавочки, а по периметру розсаджені троянди.

Родзинки Ужгорода

  • Проект міні-скульптури в Ужгороді. Першою з’явилася в 2010 році скульптра Миколайчика. Насьогодні їх нараховуєтьс майже півсотні. Для туристів і мешканців міста пошук міні-скульптур стає своєрідним квестом. Для того щоб знайти їх всі, знадобиться більше трьох годин, бо вони розкидані по всьому місту. Створена спеціальна карта, на якій позначено місця розташування міні-скульптур. Є скульптурки Швейка, Другетів, Енді Ворхола, Моцарта, Масарика.
  • Локальні музеї. Музей художника Коцки, Музей художника Манайла, зооМузей, Ботанічний сад.
  • Проект “Ужгородська карта”. 36 класичних гральних кованих карт з заліза розташовані в найпопулярніших місцях Ужгорода. В кожній карті вирізано гербовий символ Ужгорода – галузка виноградного грона, скрізь який треба зробити правильну ужгородську фотосвітлину відомих обєктів.
  • Мости Ужгорода. Сім мостів, різноманітної конфігурації, прикрашають місто. Най більший міст – Великий. По обидва боки від нього знаходяться трохи менші мости Підвісний та Пішохідний, потім йдуть Підзамковий, Залізничний, Об’їздний та Боздошський.
  • Флора Ужгорода: квітучі екзоти Ужгорода, парк Лаудона, ясен Масарика, платан Другета
  • Маленькі цікавинки: чехословацькі гідранти, стародавні цвинтарі, сонячні годинники, замочки закоханих, дитяча залізниця.
  • Спеціалізовані турмаршрути містом: кавовий Ужгород, солодкий Ужгород, чесхословацький Ужгород, літературний Ужгород, кіно-Ужгород
  • Смачний Ужгород: дегустація паленки “Паленочка”- перша в Україні дистиляційна мануфактура фруктових дистилятів, дегустація локальних вин “Шардоне”, дегустація пива від локальних пивоварень, солодка візитівка торт “Ужгород” від Штефаньо, гастрономічна дегустація в “Деці у нотаря”
  • Щомісячні “Вільні проекти”. Вільна екскурсія, вільна кузня, вільна школа, вільна дегустація, вільний письменник.
  • Кращі сезонні локальні події. Ужгородська регата, бульк-фест, Миколайчики, вело-райди, писанки Варгола, Другет-фест, письменник за прилавком, Закарпатський пряник

Ужгород – Мукачево рекомендовано: що? Де? Коли?

Протяжність – 39 км.

Рекомендовано до відвідування:

  • Барвінок – памятник Едмунду Егану.
  • Великі Лази – палац Плотені, парк Плотені, турмаршрут “Шлях Плотені”.
  • Нижнє Солотвино – старі винниці, геотермальні купелі, парк Деренівка.
  • Середнє – Середнянський замок, Старовинні винні підвали, палац барона Гіланьї Шандора, дегустація локальних вин “Чопак”, “Леанка”.
  • Андріївка – рекреаційне озеро, залишки залізорудних шахт.
  • Ракошино – монастир, монастирська сироварня.
  • Бобовище – винні підвали, дегустація вина.

Мукачево рекомендовано: що? Де? Коли?

Мукачівський замок

“Паланюк”, часто називають найцікавішим із замків Закарпаття, тому що він зберігає в собі таємничість багаторівневих ходів, приміщень, веж, казарм і бастіонів, які можна самостійно відвідувати і досліджувати. Цей пам’ятник архітектури ХІV – ХVІІІ століть є візитною карткою Мукачево. Будівля замку відреставрована, у багатьох кімнатах розміщені тематичні експозиції історичного музею, колекція опудал тварин з дефектами.

Центр міста є досить цікавим для прогулянок: затишний бульвар, площа з міською Ратушею, храми, пам’ятники Св.Мартину (перший в історії Закарпаття кінний памятник), сажотрусу, святим Кирилу і Мефодію.

Кафедральний храм Святого Мартина – покровителя міста

Поруч з ним знаходиться готична каплиця Святого Йосипа, прикрашена середньовічними розписами. Храм виконаний у світло-коричневих тонах, а головну його вежу прикрашує годинник. Прогулюючись біля храму, варто зайти до нього та помилуватись старовинними розписами. До того ж, у ньому зберігається орган «opus», встановлений тут 1913 року Отто Рігером з Будапешту

Ратуша

Побудована в 1906 році. Збудована у неоготичному вона має романтичний вигляд. На основній вежі є балкон з розкішними перилами, а кожен її ріг прикрашений середньовічними башточками. На ризаліті, що відступає від основного фасаду, є ще дві декоративні вежі – вони додають ратуші індивідуальності.

Палац князів Ракоці

Пам’ятка в самому центрі Мукачева. Його зведення почалося в 1667 році, будівля була побудована в стилі бароко з натурального каменя і була одноповерховою, близьким у плані до квадрата, з відкритою галереєю і білим фасадом, через це і отримало народне «прізвисько» Білий дім. Серед цікавих деталей фасаду – портал з мармурової крихти і скульптурний портрет Ференца II Ракоці. На території резиденції, яка колись була оточена чудовим садом, зберігся старовинний колодязь, а вхід на неї убезпечує масивна огорожа з красивими кованими воротами. Зараз у палаці 21 кімната, в багатьох з них збереглися частково або повністю початкові вишукані інтер’єри, 10 старовинних печей, 98 вікон і 91 двері.

Храм Успіння Пресвятої Богородиці

Одна з найвідоміших міських пам’яток. Храм був побудований в 1829-1859 роках завдяки ініціативи видатного закарпатського вченого В. Довговича. На сьогодні всередині храму знаходиться частка Животворного Хреста, копія Туринської плащаниці.

Мукачівський монастир на Чернечій горі

Пам’ятка храмової архітектури. За легендою перші поселення ченців були тут ще в XI столітті.

Реформатський храм

Збудований у 1790–1814 роках. Оновили її за часів влади Чехословаччини на цих теренах, тобто на початку минулого століття.

Торговий дім «Меркурій»

На ньому встановлена фігура з давньогрецької міфології – Меркурій (Гермес) із кадуцеєм у руках. Це міфологічний бог торгівлі, а його кадуцей є символом примирення. В 19 столітті у цьому будинку розміщувалася типографія Грінштейна.

Родзинки Мукачева:

  • «Кельтський двір» тут відтворено чимало побутових та культурних деталей кельтського життя та функціонує дегустаційний підвал, стіни якого витесані у вулканічному камені. Лише в цьому місці можна відпити натурального яблучного сидру, домашнього елю, трав’яного вермуту, граппи, шнапсу, джину.
  • Перший в Україні дегустаційний зал меду “Медовий дім” в рамках “Медового туристичного маршруту Закарпаття” запрошує всіх відчути смак справжнього Закарпатського меду. В рамках дегустації пропонують три сорти меду, квітковий пилок та три види медових напоїв. А також є можливість придбати такі продукти бджільництва, як: мед, пилок, перга, маточне молочко, прополіс, підмор, трутневий гомогенат, личинки воскової молі, натуральні воскові свічки та сувенірну продукцію, яка порадує Вас та Ваших близьких. Тут можна побачити колекцію меду з більш ніж 80 країн світу, карту України в сотах та колекцію іграшкових бджілок.
  • Бронзові гусочки. Знайдіть гусак-фотографа, гусака-туриста, гусака-пивовара та інших. Це справжній туристичний маршрут “Святомартинські гуси” з більш ніж десятком скульптурок. Гусаки обрані не випадково – адже саме цей птах є символом Святого Мартина – покровителя Мукачева.
  • Цікавинки міста: панорамний вигляд міста з оглядового колеса, у парку Перемоги, нічна факельна екскурсія, міні-скульптури міста, єдина в Україні чайна плантація на Красній Горі
  • Кращі сезонні локальні події.Фестиваль «Червене вино», Парад сажотрусів, «Варишське пиво», День Святого Мартина.
  • Смачне Мукачево: дегустація локальних сортів пива та сиру “Порядний газда”, дегустація регіональних сортів вин “Винний сад”.

Мукачево-Косонь рекомендовано: що? Де? Коли?

Протяжність – 38 км.

Рекомендовано до відвідування:

  • Дерцен – старовинний реформатський храм 1809 р. з діючим старовинним органом, пагорб, на якому споруджено третій за висотою хрест в Європі (25,7 м) – основний елемент “Європейського парку примирення” в пам’ять про загиблих воїнів ІІ-ої Світової війни.
  • Берегово – міст через канал Верке, палац князя Габора Бетлена та музей Берегівщини, будівля колишнього Палацу правосуддя, королівського суду комітату Берег, Панське казино або “Золота пава”, римо-католицький храм Воздвиження Чесного Хреста, реформатський храм 1775 року, палаци Мейгеша і Кубовича,памятники Ференцу ІІ Ракоці, Шандору Петефі, Томашу Есе та Шарі Федак, геотермальні басейни-купелі, музей виноробста і виноградарства “Чизай”, дегустація вина “Чизай”, “Старий підвал”, фест “Біле вино” та “Берег-фест”.
  • Дідово – залищки фортеці «То-вар», реформатський храм XIV століття, греко-католицький храм 1878 р., рекреаційна зона “Дідово” – це краща в Закарпатті територія для відпочинку на воді (площа водойми 54,6 га, загальний пляж, водні гірки, катання на водних лижах, групове катання на банані, прокат катамаранів.

Косонь рекомендовано: що? Де? Коли?

Реформатський храм

Збудований в середні віки (ХІІІ-ХIV ст.) на пагорбі монастир на честь св. Ласло зробили реформатським в 1552 р., коли в цю конфесію перейшло все село. Будівля була перебудована в період між 1642 та 1654 рр., набувши ознак ренесансного стилю. Стіни церкви висічені з каменю, в основі храму розташований склеп, в якому поховано низку заможних людей та бувших пасторів

Палац Етвеш

Лежить під пагорбом з католицьким храмом. Це найстаріша світська будівля села та один з найстаріших взірців цього архітектурного виду в Закарпатті. Одноповерхову садибу збудувала в 1703 р. родина Рац. На тильній стіні будівлі зберігся родинний герб Раців з цифрами «1768». Після смерті землевласників спадкоємцями стала сім’я Етвеш. На початку XX ст. від Етвешів палац орендував Меньгерт Клейн. В кінці 1920 рр. до особняку з двох кінців добудували крила в асиметричному порядку, надавши будівлі незвичної форми. Будівлі загрожувала руйнація, та на щастя, в наш час її передали в майно громаді реформатської церкви, після чого палац відремонтували, і зараз він знаходиться в хорошому стані.

Старовинні винні підвали та приміщення для виноробних операцій

Колись Косонь славився своїми виноробними традиціями та величезними підвалами. Місцеві вина відрізнялись високою якістю, а виноград, що ріс на вулканічній горі, був хорошою сировиною для ігристих вин та експортувався з цією метою до Італії. На жаль, на даний час більшість підвалів зруйновано, або перебувають у стані вичікування кращих часів.

Геотермальний курорт «Косино»

200-річний дубовий гай, геотермальна вода комплексу піднімається із свердловини глибиною 1190 метрів-її середня температура у басейнах +410С, На території є кілька басейнів і кожний з них має свою родзинку та унікальність. До послуг відвідувачів цілий комплекс саун. Тут є розважальний парк і атракціони для дітей та молоді, оздоровчо-лікувальні процедури, зони для засмагання і веселощів. Перший в Закарпатті аквапарк з екстримальними гірками, загальною довжиною три кілометри, та великими басейнами-близнюками. На території комплексу термальних басейнів працює термал-готель “Iváncsó Bírtok”, ресторан-чарда, дегустаційний зал, конференц-зал Косино.