Ранньою весною, як тільки сходить сніг, в Карпатах з’являються перші весняні квіти – крокуси або шафран. Своєю красою і насиченим бузковим цвітом галявинки крокусів Закарпаття можуть позмагатися з лавандовими полями Провансу, поступаючись останнім лише розміром.

Красу цвітіння лілового чуда природи можна порівняти лише тільки з лавандовими полями у Франції. Шафран покриває фіолетовим килимом землю, що не прокинулась після зими, додаючи яскраві фарби в пастельні тони навколишнього середовища.

Варто відзначити, що квітка не тільки радує око своєю красою, а й має ряд корисних властивостей, які широко застосовуються в кулінарії, промисловості у вигляді природного барвника, а також в народній медицині і косметології.

Вчені всього світу відкрили близько сімдесяти видів шафрану. На жаль, в Україні ми можемо насолодитися лише тільки дев’ятьма видами рослини. Зростає крокус зазвичай в лісах, на степових схилах і гірських луках Карпат. Наукова назва «Крокус» пов’язана із стародавньою грецькою міфологією. Греки вважали рослину символом щастя, квіткою Аврори – міфічної богині ранкової зорі.

Крім того, Крокус – своєрідний індикатор родючості грунту. Квітки легко самозапилюються, це гарантує утворення плодів і під час несприятливих для появи комах погодних умов навесні. Цибулина Шафрану щорічно відновлюється – вона виростає на верхівці старої.

Помаранчеві пильовики надзвичайно прикрашають квітку, яка розкривається тільки на сонці. Стебло дуже укорочене, тому здається, що листя і квітки виходять безпосередньо з бульбоцибулини. Комах рослина приваблює не тільки солодким нектаром і яскравим забарвленням, але і ніжним ароматом.

Найбільша плодючість шафранів – в селі Колочава Міжгірського району, недалеко від озера Синевир. Як кажуть, ця територія – одна з найбільш екологічно чистих місць в Україні.
Щовесни тут спостерігається унікальне природне явище – масово зацвітає рідкісна рослина – Шафран Гейфеля.

Крокуси – одні з найперших весняних квітів на Закарпатті та починають цвісти ще коли земля покрита білою периною снігу. У цю пору, не дивлячись на мінливі погодні умови, в Закарпатті починають з’їжджаються туристи, щоб подивитися унікальне явище – цвітіння шафрану або, як кажуть в народі, крокусу.

Цвітіння шафрану в карпатських долинах недовге і триває близько двох тижнів. Тому, якщо хочете зберегти вишуканість квіткового пейзажу на тлі синьо-білих вершин Карпатських гір і зеленого хвойного лісу, варто поспішити. Повірте, таку красу треба хоч раз побачити в житті.

Зазвичай перші квіти з’являються з 20 березня і масово цвітуть десь до 25 квітня. У березні з’являються великі квітки фіолетового Шафрану Гейфелевого, з темними плямами на кінці пелюсток. Цвітуть ці дивовижні рослини з березня до середини квітня протягом 20-25 днів.

Шафран Гейфеля називають квіткою Місяця. Справа в тому, що період вегетації рослини залежить від фаз нічного небесного світила. Чим більше місячних днів, тим швидше розвивається рослина.

Де цвітуть крокуси?

Ми зробили підбірку з шести найпопулярніших місць, куди можна виїхати, щоб помилуватися цвітінням крокусів.

Долина крокусів у Колочаві

Фото: Igor Melika

Одне з найпопулярніших місць, аби вдосталь налюбуватись на крокуси в Карпатах. Скансен (музей під відкритим небом) «Старе село» в Колочаві є чи не найдоступнішим варіантом, адже тут не треба підійматись високо в гори. Шафран Гейфеля тут росте у величезній кількості та пильно доглядається. Відвідати цю долину крокусів в Закарпатті варто ще й через сам музей «Старе село», де дбайливо відтворено колорит минувшини.

Дендропарк «Березинка»

Своєрідну долину крокусів можна знайти всього в кількох кілометрах від Мукачева. Дендропарк «Березинка» знаходиться між Верхнім Коропцем та селом Березинка, треба виїхати з Мукачева та рухатись в напрямку Рахова. Цей дендропарк на Закарпатті відомий тим, що тут зосереджено більше 300 видів рослин. Тут зустрічаються не тільки квіти Карпат, а й чимало екзотики, наприклад, тюльпанове дерево, японська криптомерія та навіть гімалайський кедр. Чудове місце для того щоб вибратись із сім’єю, побродити серед первісної природи та відпочити від шумного і задимленого міста.

Драгобрат та Свидовець

Якщо ви шукаєте шафран Гейфеля на Закарпатті та не проти поєднати це з гірськими походами, то ця відома гора до ваших послуг. Хоча гора Драгобрат здебільшого відома через однойменний гірськолижний курорт, навесні це місце теж знайде чим порадувати мандрівників. Візьміть до уваги, що крокуси на Драгобраті зазвичай розцвітають доволі пізно. На офіційному сайті курорту можна знайти веб-камери, що спостерігають за горами Жандарм та Близнця. Якщо бачите на них сніг – значить шукати Шафран Гейфеля на Драгобраті поки ранувато.

Чорногірський Хребет

Фото: Вікторія Царенко

Знайти шафран в Карпатах можна навіть в середині травня. Це стосується високих гір (а цю гору точно можна віднести до цієї категорії), де сніги тануть дещо пізніше. Гора Піп Іван Чорногірський – ще одне місце, де чудові краєвиди доповнюються ковтком адреналіну та мальовничими фіолетовими пейзажами квітів. За насиченістю шафранами це місце не посперечається з долиною крокусів у Колочаві… але людей тут точно буде менше.

Гора Кукул (1539 м)

Знаходиться трохи на північ від масиву Чорногора. Хто сказав, що пошук шафрана Гейфеля в Карпатах не можна поєднати зі ще одним гірським маршрутом? Ще й як можна! Навіть треба. Також можна глянути на старе кладовище німецьких солдатів часів Першої світової війни та залишки угорської батареї.

Гора Кострич (1586 м) та однойменний хребет

Перевага цієї місцини в тому, що хребет розташовується паралельно до Чорногори та відкриває чудові краєвиди. Ніжно-фіолетові квіти Карпат тут здебільшого розташовуються на південних схилах.

Хребет Кострич можна відвідати в рамках кількох маршрутів. Наведемо коротенькі приклади кількох з них.

  1. Починаємо рух з села Кривопілля, рухаємось через Кривопільський перевал та виходимо на гору Кострич. Маршрут доволі простий і складає трохи більше 16 км.
  2. Піти полюбуватись на шафран Гейфеля на хребеті Кострич можна також маршрутом з села Бистрець. На маршруті також можна оглянути вершини Явірник, Ружа, Важковата, а також полонинську сироварню. Загалом маршрут з Бистреця і назад займе близько 13,5 км (або 10 годин часу).

Гора Хомяк (1542 м)

Фото: Седойкін Василь

Крокуси в Карпатах можна шукати і в Горганах. Однак, до певних мінусів можна віднести те, що доведеться трохи подертися через цекоти та ґреготи.

Чим особливий Шафран Гейфеля? 

Хоча на світі існує чимало видів крокусів, той, що росте в Карпатах, називається Шафран Гейфеля. Зверніть увагу, що місцеві гуцули також можуть називати його «бриндуші». З цими квітами пов’язано кілька цікавинок:

  • Цей вид крокусів відноситься до ефемероїдів. Цвітуть вони недовго, зазвичай перед тим як з’являються інші квіти Карпат, тобто поки немає конкуренції за сонячне світло.
  • Батьківщиною крокусів вважається Мала Азія, Ближній Схід та Індія. Сьогодні ж найчастіше зустрічаються крокуси в Карпатах та на Балканах.
  • В перекладі з грецької «крокус» означає волокно або нитку. Греки також вважали цю квітку символом щастя.
  • Ще одна назва шафрана Гейфеля – квітка Місяця. Справа в тому, що розвиток цієї квітки дуже залежить від місячних фаз.
  • Крокуси в Карпатах суворо заборонено збирати, топтати чи викопувати. Річ в тім, що шафран Гейфеля занесений до Червоної книги України. Причина цього, як не дивно – у занепаді полонинського господарства. Якщо полонину не чіпати кілька років, то інші квіти Карпат просто не дають крокусам місця під сонцем.