Березовим соком називають напій, який тече зі стовбура дерева, якщо виконати в ньому отвір. Вважається, що основна цінність полягає не в самому соку, а в продукті, який виходить в результаті бродіння. Наші предки робили з березового напою слабоалкогольне чудодійне зілля, здатне зміцнити здоров’я.

Досвідчені люди кажуть, що в наших широтах починати збір соку можна, як тільки на дереві почнуть набухати нирки. Період – кінець березня-середина квітня, до кінця місяця у берези вже розпускаються листя і тоді добувати сік не можна.

Як правильно здобути березовий сік без шкоди для дерев

1. Оберіть підходящу березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано трохи нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.

 2. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою.  Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори. Отвір робиться з північної сторони.

 3. В отвір вставте жерстяний «носик», по якому стікатиме сік, та направте його у скляну банку або відро, які встановіть під деревом. Аби тара не впала, її можна закріпити скотчем. Більше одного отвору не слід робити.

 4. Коли закінчите збір соку, зніміть носик та закрийте отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала. Щоб рана на дереві швидше загоїлася, замажте її садовим варом.

5. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. Якщо взяти більше, то дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.

6. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева “зажили рани”.

7. Дозволів для приватного збору соку не треба. Але якщо Ви десятками літрів збираєте його на продаж, то необхідно за дозвіл на збір соку заплатити в лісництві.

Як утворюється березовий сік?

У весняні місяці, коли на березі з’являються бруньки, з стовбура дерева, під впливом кореневого тиску, якщо надломити чи надрізати кору, виділяється прозора, солодкувата на смак рідина. В місце надрізу вставляють трубочку або невеликий жолобок, по якому сік стікає у посудину.

Ще влітку, завдяки фотосинтезу, з вуглекислого газу і води утворювалася глюкоза (цукор). Дерево запасає глюкозу з надлишком, перетворюючи її у крохмаль та ховаючи у коренях.

Взимку дерево спить, а отже споживає мінімум глюкози. А вже навесні, процес розпускання бруньок і росту листя вимагає дуже багато поживних речовин. Тому дерево використовує тогорічні запаси і крохмаль, що лежить у коренях, розкладається на цукор та разом з водою піднімаються вверх, до гілля на якому має рости листя.

Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, лісівники радять діяти за основними правилами.

Рецепт березового соку

Дієтологи стверджують, що доросла людина може в день випивати 1-2 склянки березового нектару без шкоди для здоров’я. Якщо переборщити, то можна зіткнутися з алергією або розладом шлунково-кишкового тракту. Для літніх людей і маленьких дітей досить 0.5 склянки в день.

Існує всього два способи вживання березового соку:

  • свіжим в сезон;
  • перетвореним на напій.

Якщо вам більше подобається перший варіант, то не забувайте, що термін зберігання березового соку – 4 дні у темному прохолодному місці. У разі, якщо ви хочете приготувати квас, скористайтеся перевіреним рецептом:

  • березовий сік – 3 літри;
  • мед або цукор – 150 гр;
  • Ізюм – 30 гр.

Вам потрібно взяти трилітрову банку і висипати в неї цукор, потім вилити березовий сік. Перемішати до повного розчинення цукру і додати родзинки. Відрізати шматок марлі, скласти її вдвічі, накрити банку і перев’язати гумкою або мотузкою. Потім поставити банку в темне прохолодне місце на 4-5 днів. Важливо не забувати щодня перемішувати або збовтувати вміст, щоб продукт бродив правильно.

Коли напій буде готовий, ви відчуєте легкий кисло-солодкий смак і аромат – тоді можете прибрати марлю, накрити банку кришкою і прибрати в холодильник на 1-2 дні. Якщо хочете перелити в пляшки, то будьте уважні – газ всередині ємностей може зірвати кришку. Такий напій відмінно втамовує спрагу і насичує організм вітамінами.