Із чого взагалі розпочати відкриття сауни? Який вид парної обрати? На що слід звернути увагу перед встановленням кабіни та як правильно вибрати потужність печі? Відповіді на ці та інші питання розглянуті в цій статті.

Види саун

Класифікація саун залежить від температури та вологості повітря у приміщенні. Найбільш популярні види:

  1. суха сауна (фінська) характеризується вологістю 5-15% і щодо високої температурою (60-110 °С). Для досягнення цих умов для нагрівання каміння використовується піч. Сидіння та спинки виконані з дерева;
  2. волога сауна (баня) — тут температура нижча, ніж у сухій сауні (50-65 °С), але вологість вища (20-40%). Крім типового обладнання фінської сауни, волога — має дозатор води для каменів або парогенератор. Ці елементи призначені для підвищення вологості повітря;
  3. парова сауна (римська), також відома як лазня. для цього сауни характерна дуже висока вологість повітря (на рівні 40-100%) і порівняно низька температура (45-55°С). Сидіння та спинки в лазні виконані з керамічної плитки, мармуру чи пластику. Ця сауна обладнана піччю, який підтримує задану температуру, та парогенератором, що забезпечує відповідну вологість;
  4. інфрачервона сауна — сучасний вид сауни, де тіло нагрівається інфрачервоними обігрівачами. Вологість у такій сауні вбирається у 25%, а температура близько 60 °С.

Яку сауну краще вибрати для бізнесу?

Це залежить від потреб та можливостей цільової аудиторії, тобто майбутніх клієнтів. Зокрема, купання у фінській сауні допомагає боротися з ревматоїдним артритом і знімає м’язовий біль. Однак для тих, хто погано переносить дуже високі температури, найкращим вибором стане волога сауна. Парилка ідеально підходить для вирішення проблем зі шкірою. Але її не рекомендують людям, які страждають на захворювання верхніх дихальних шляхів. Найм’якшою є інфрачервона сауна – вона буде корисною навіть людям, чутливим до тепла.

Що треба враховувати при побудові сауни?

В ідеалі кабіну потрібно встановити до початку зведення будівлі. Це  подбати заздалегідь про правильну вентиляцію та підведення необхідних інженерних комунікацій. Важливо продумати:

  • розташування сауни. Після виходу із неї завжди слід остудитись. Тому зручно її розмістити кабіну таким чином, щоб поряд була душова кабіна або ванна. Допустимо встановити кабіну в підвалі або на горищі. Але в цьому разі рекомендуються сухі чи інфрачервоні сауни, адже висока вологість, характерна для інших типів, може негативно вплинути на елементи конструкції даху. Сад також є чудовим місцем для встановлення сауни. Для цієї мети можна побудувати спеціально призначену для цієї мети будівлю або вибрати вже готову хатину, що найчастіше має бочкоподібну форму. Щоб клієнт міг розслабитись на лоні природи після відвідування сауни, потрібно подбайте про те, щоб поряд був вихід у сад, на терасу чи балкон із горщиками;
  • розміри. Хороша новина полягає в тому, що для встановлення сауни не знадобиться багато місця. Передбачається, що для комфортного відвідування сауни одній людині необхідно 60 см площі лави для сидіння або 2 м для лежання. Достатньо глибини сидіння 60 см. Наприклад, у кабіні площею 4 м 2 (2×2 м) достатньо розмістити дві полиці, на яких можуть комфортно відпочивати дві людини, а в сидячому положенні поміститься навіть шість осіб. Мінімальні розміри сауни на чотирьох осіб — 1,6 х2 м (3,2 м2 ), також поширена установка кабін площею 2,5 м2 (1,6 х1, 6 м). На ринку також є крихітні сауни для однієї людини. Ці кабінки обладнані інфрачервоними обігрівачами, які займають набагато менше місця, ніж піч. Площа такої міні-сауни не перевищує 1 м2;
  • ізоляція сауни для відповідного утеплення. Чим краще утеплення кабіни, тим швидше вона нагріватиметься, що в свою чергу позитивно позначиться на витратах. 

Для цієї мети використовується тільки мінеральна вата завтовшки 45-100 мм, оскільки пінопласт не стійкий до високих температур;

  • вентиляція — гравітаційна або механічна, із рекуперацією тепла. Повітря навколо сауни має вільно проходити. Нехтування в цьому відношенні може призвести до потрапляння вологи до салону та навіть до займання.
  • стіни слід встановлювати з дощок завтовшки не менше 12 мм. Зазвичай для будівництва сауни найчастіше використовують деревину канадської ялиці, скандинавської ялини або кедра. Важливо, щоб у деревині не було сучків. Висока температура спричинить витікання смоли з дощок, де вони розташовані, що не є бажаним ефектом;
  • підлога в сауні повинна бути покрита керамічною плиткою або,керамогранітом. Ці матеріали не ковзають і стійкі до вологи. Додатково на підготовлений простір можна розмістити дерев’яні решітки.

Обладнання для сауни

Найголовніше — піч або кам’янка. Її потужність залежить від розміру кабіни та розраховуватися за правилом 1 кВт на кожний 1 м3 сауни. Наприклад, для кабіни об’ємом 8 м3 (2х2х2 м) знадобиться піч потужністю 8 кВт, а для сауни розмірами 1,6×1,6×2 м (5,12 м3) найкраще використовувати піч потужністю 5 кВт потужністю 6 кВт.

За використання скляних елементів (скляні двері), вам слід додати додатково 1 кВт потужності печі на кожний 1 м2 такої площі. Тобто для кабіни об’ємом 8 м3, що додатково має скляні дверцята розмірами 65х185 см, краще підійде піч потужністю не менше 9 кВт. При виборі печі також треба звернути увагу на:

  • час нагрівання (оптимально — температура 80 °С досягається за 20 хв); 
  • використання систем енергозбереження (наприклад, резервного); 
  • оптимальний обсяг контейнера для каміння — невиправдано велика кількість каміння викликає підвищену витрату електроенергії
  • безпечний корпус, що не нагрівається до температури вище за 50 °С.
  • електричну інсталяцію, тобто відповідний електромонтаж. Електрокам’янки для сауни потужністю не більше 4,5 кВт можуть використовувати стандартне електроживлення, а потужніші вимагають підключення до трифазної мережі.

Для прання рушників і халатів для клієнтів потрібні промислові пралки, а для прасування чисто — промислові катки. Також потрібна якісна прибиральна техніка, яка може витримувати великі навантаження для частого прибирання приміщення після великої кількості клієнтів.

Етапи процес будівництва саун 

  1. складання проекту з 3D-візуалізацією;
  2. зведення каркасу з дерева чи цегли;
  3. установка кабіни, теплоізоляційного та відбиваючого шару;
  4. монтаж печі та димаря (якщо піч дров’яна);
  5. оздоблення сауни, встановлення полиць, дверей, освітлення тощо.

Скільки коштує побудувати сауну?

Ціна на будівництво саун залежить від таких параметрів, як:

  • розмір приміщення;
  • місцезнаходження;
  • вибрані матеріали та обладнання.

Остаточна вартість будівництва сауни визначається індивідуально. Вона складається входить проектування, монтаж, оздоблення та ціна матеріалів.