Змії дуже актуальна тема в літній час, їх багато і вони різні, але не такі страшні, як люди собі їх уявляють. Цікавлюсь зміями давно, і в період весна-осінь часто з ними стикаюсь в лісі, степу і населених пунктах. Хочу розвіяти міфи про вужів, яких називають гадюками, полозів, які можуть ногу зламати, ящірок, яких вважають за змій і тд. Мене змії кусали і в загальному, тема для мене цікава і я її добре знаю.

Вуж звичайний

Найпоширеніша змія на території України. Звісно вужик неотруйний, і ніякої небезпеки для життя та здоров’я людини не несе, і боязливий як і практично більшість змій що водяться у нас. Як і всі змійки має свої особливості, може прикинутись дохлим при зустрічі з людиною якщо людина активну увагу на нього зверне, якщо взяти його в руки може риганути і це потім дуже важко відмити, мило не зразу допоможе позбутись неприємного запаху.

Кусається трошки боляче, якщо вкусив то бажано протерти місце укусу спиртом від інфекції і все. Зустріти його можна де завгодно. Плями можуть бути світло-жовті темно оранжеві і взагалі можуть бути непомітні. Зіниці круглі як в риби) довжина може бути аж до 2 метрів.

Водяний вуж

Як і звичайний вуж небезпеки ніякої не несе, найчастіше зустрічається в водоймах тому так і називається. Більшість людей думає що це гадюка, люблять його називати Шахматна гадюка.

Це та сама змія яка часто зустрічається на ставках, пляжах різних і на морі і люди лякаються що немає жовтих плям і тому це гадюка. Водяні вужі дуже хороші риболови і плавці, які насправді, більше лякаються людей, ніж люди їх.

Мідянка

Неотруйна змія, дуже схожа на візерункового полоза. З родини полозових. Небезпеки для людини ніякої не несе, зустріти можна практично по всій території України. Якщо вкусить то протерти спиртом і забути.

Гадюка

Отруйна але не смертельна, в нашій країні їх 3 види. Звичайна, степова, і гадюка Нікольського яка є сама рідкісна. Звичайну можна зустріти практично у всій Україні, десь вона частіше з’являється десь рідше. Коли умови для них сприятливі вони можуть з’явитись там де їх ніколи не бачили як наприклад цього року у районі Рясне в місті Львів вони почали масово з’являтись біля житлових будинків. Часто зустрічаються в старих пнях, на галявинах, між каміннями де сонце пече біля води також зустрічаються але набагато рідше ніж звичайний та водяний вуж.

Схожості з водяним вужом насправді практично немає, звісно під час зустрічі люди не будуть роздивлятись зіниці які є вертикальні а не круглі як у вужа, але основне в чому швидко можна відрізнити від вужа чи мідянки це зигзаго-подібний малюнок на спині який практично на всіх гадюках є, на степовій він такий самий тільки трошки іншого відтінку, хвіст в гадюки короткий і товстий це її відрізняє від того ж самого вужа в якого хвіст довгий і тонкий. Розмір гадюки неможе бути великий в середньому 50-70 см. Першими вони не нападають!! Тікають самі, якщо спить то можна непомітити та встати на неї.В основному покушені гадюкою люди які збирають гриби, ягоди, та неуважно пересуваються по місцевості в босоніжках чи тапочках де вони живуть. Її нелегко замітити ніхто від зустрічі знею не застрахований але можна хотяби одягати відповідне взуття в ліс чи степ та штани які вона не прокусить наприклад джинси. Не стрибає вона на півметра чи метр))) на сантиметрів 10-20, в квітні-травні краще з ними не стикатись, отрута найсильніша в цей час, і вони самі ще сонні, і недуже тікають коли хтось йде.

Укус гадюки

  • Укус дуже болючий але не смертельний!
  • Якможна швидше прийняти Дексаметазон,або інші антигістамінні препарати їх багато є!
  • ПИТИ ДУЖЕ БАГАТО ВОДИ!
  • Не вживати алкоголь в жодному разі!
  • Відразу звернутись в лікарню щоб поставили крапельницю й очистили кров, загальний стан полегшиться!
  • Не висмоктувати отруту, тимбільше якщо зуби нездорові та є відкриті дірки!
  • (до антигістамінних препаратів). Краще, якщо зробити ін’єкцію внутрім’язово. Такі препарати просто швидше діють. Таблетки – лише через 20-30 хвилин. А за цей час може вже добряче розвитись алергічна реакція. Це не смертельно, просто укол пришвидшить супротив організму.
  • Заборонити лікарям колоти сироватку,виключенння лише для тих хто гостро реагує, у кого бурхливі алергічні реакції. Тому що це сироватка від змій яких в Україні немає, наслідки можуть бути самі різні іноді може і закінчитись смертью.
  • В більшості випадків 2,3 дні буде йти відновлення після укусу антигістамінни в допомогу! Чим вище укус до голови тим гірше і важче буде!

Жовточеревий полоз (Жовтобрюх)

Найбільша та най-неспокійніша змія України.

Розміри можуть доходити до 3 метрів і зустріч з ним може запам’ятатись надовго.

Зустрічається найчастіше на Сході та півдні нашої країни. Неодноразово зним стикався в Донецькій області особливо на Маріупольському напрямку. Одного разу йшов по дорозі через поле він збоку виповз та почав повзти в мій бік мусів трохи відбігти) Декілька тижнів тому знайомий який знаходиться в ООС на передовій писав мені свої враження після зустрічі зним. Йшов по окопу а той перестрибнув через нього зачепивши животом голову і впав під ноги, відходив він довго від цього.

Це що Жовтобрюх ламає ногу і стрибає до голови це все казки, а те що може переслідувати чи кинутись коли біля нього пройти це факт! Вкусити може боляче але загрози ніякої для життя та здоров’я людини не несе!!

Леопардовий полоз

Найкрасивіша та найрідкісніша змія України.

Зустріти його можна було в Криму який в нас нагло віджали, неотруйний звісно і зустріти його майже неможливо, вимираючий вид!

Лісовий полоз (ескулап)

Єдиний полоз який можна зустріти в Західній Україні. Зустрічається в Карпатах. Може вирости до 2,2.5метра. Ніякої шкоди для здоров’ю людини не несе!

Веретільниця

Веретільниця ламка це не змія а безнога ящірка. ЦЕ НЕ МІДЯНКА за яку її сприймають а ящірка! Вона неотруйна та ніякої небезпеки здоров’ю людині не несе!

За деяких змій нічого не писав наприклад за Візерункового полоза, Сарматського полоза, степову гадюку все що писав за звичайну стосується й степової. А полози між собою схожі вони неотруйні та нешкідливі.

Моя основна ціль була описати гадюку, як її відрізнити від інших змій та що робити при укусі і як запобігти укусу. Якщо це все що писав 3 години комусь допоможе значить недарма писав.

І пам’ятайте що змії самі не нападають вони бояться та тікають, не ходіть в босоніжках чи тапочках в ліс де вони мешкають, та коли збираєте гриби будьте дуже уважні. Буває що на подвір’я може заповзти, вкусити за ногу але тут змії невинні вони самі нікого не кусають поки їх не потурбують.

Може щось і забув, але що знав, що згадав те і написав!

Як виглядає укус змії

Автор: Святослав Васюхін (https://www.facebook.com/profile.php?id=100015056387089)