Одним із найколоритніших та наймальовничіших куточків України є закарпатський край – він вабить туристів звідусіль. Мандрівники прибувають сюди, бо в цьому регіоні багато дивовижних природних локацій та пам’яток старовинної архітектури. Є тут і популярні санаторні заклади («Боржава», «Гірська Тиса», «Деренівська Купіль», «Квітка Полонини» та інші), в яких під час відпустки можна набратися сил, оздоровитися.

Ця стаття стане для допитливих мандрівників свого роду путівником – вона познайомить із тими місцями Закарпаття, які в даній області, що милує погляд величними краєвидами гір, вважаються топовими.

Замки та палаци

Таких могутніх споруд, погляд на які переносить мандрівника в далеке минуле, в цьому західноукраїнському регіоні принаймні декілька. Кожна з них є свідком давно минулих історичних подій і буквально заворожує.

«Паланок»

Замкова будівля, що височіє над містечком Мукачево і колись виконувала роль фортифікаційного укріплення. Писемні джерела свідчать, що тисячу років тому цей форт, зведений на вершині гори вулканічного походження, вже існував.

Сьогодні туристи мають можливість оглянути не лише фасад даної споруди та зробити на його фоні чудову фотосесію, але й побувати всередині королівського замку «Паланок».

В інтер’єрі стародавньої фортеці зараз знаходиться музей, в якому експонуються колекції зброї, старовинних предметів побуту та речей, виготовлених народними умільцями. 

Палац Шербонів

Споруда з фантастично-казковим дизайном, що демонструє неоромантичний архітектурний стиль з елементами готики.

Побудований цей палац, у якому налічується 52 кімнати та 12 входів, наприкінці ХІХ століття. Використовувався він своїми власниками, можновладцями з роду Шербонів, як мисливський будинок.

До наших часів такий архітектурний шедевр чудово зберігся. Фасад його прикрашає вишуканий декор у вигляді барельєфів, флюгерів та вітражів, а довкола замку розташований парк з рідкісними породами дерев.

«Сент-Міклош»

Місце знаходження цього багатовікового замку-фортеці, який ще називають палацом Кохання, – селище Чинадієво.

Дана будівля змінила багато власників – ними були вельможі та графи. За часів Другої світової війни у ній нацисти влаштували в’язницю. А на початку 2000-х за ініціативи подружжя художників Бартош тут були виконані реставраційні роботи.

До цієї локації проводяться екскурсії – гіди залюбки діляться й її відвідувачами таємницями з життя палацу та легендами про нього.

Невицький замок

Не менш загадкове фортифікаційне укріплення з історією, що налічує як мінімум сім століть.

На жаль, ця древня будівля вже частково зруйнована, але її рештки на вершині гори виглядають суворо та манливо.

Відомо, що цей форт був схованкою можновладців під час селянських бунтів, спрямованих проти королівської влади.

Престижні курорти Закарпаття

Щоб не поспішати з оглядом таких цікавих місць, а заодно й підлікуватися, варто купити путівку в санаторії Закарпаття – здравниць у даному регіоні справді багато. Щороку вони приймають та оздоровлюють тисячі відпочивальників – сучасне обладнання та висока фахова підготовка медиків відповідає європейському рівню.

До трійки кращих за останніми даними входять такі оздоровниці.

«Теплиця»

Санаторій, що в містечку Виноградово, з термальним басейном. Вода до нього надходить з підземних глибин майже кілометрової глибини і лікує від багатьох хвороб.

Пацієнтами здравниці є туристи з патологіями опорно-рухової та серцево-судинної системи. Допомагають тут і позбавитися від хвороб ЦНС.

«Квітка Полонини»

Багато профільний санаторій-профілакторій, що гарантує преміальний рівень сервісу та високоефективне лікування.

Знаходиться ця елітна рекреаційно-оздоровча установа в селі Солочин, в оточенні чарівної природи. На її території відбуваються різні ексклюзивні заходи, наприклад, етно-гастрономічні фестивалі та скульптурні симпозіуми.

«Гірська Тиса»

Місце знаходження оздоровниці – Карпатський біосферний заповідник, з чарівними пейзажами, які справляють неймовірне враження.

Санаторій приваблює гостей унікальною миш’яковитою мінеральною водою артезіанського походження. Її властивості дозволяють лікувати суглоби та кістки, нормалізувати обмінні процеси, а ще активізують виведення з організму зайвих солей та радіонуклідів. 

Перлини закарпатської природи

У санаторних закладах і не тільки в них є екскурсійні бюро, які запропонують вам ознайомлення з природними пам’ятниками Закарпаття, відомими далеко за межами цього регіону.

Водоспад Шипіт

П’яти-каскадний красень 14-метрової висоти, над яким здіймається гора Гимба. Відвідувачі цього водограю зможуть скористатися послугами підйомника, щоб побачити прегарну панораму полонин Боржави.

Від водоспаду веде багато маршрутів до верхівок оточуючих гір, а неподалік нього обладнані зони відпочинку з затишними кав’ярнями та рестораціями.  

Колочава

Так називається невелике й дуже атмосферне селище, розташоване в гірській долині. У ньому збереглися хатини, збудовані за часів минулих століть.

Цей відділений від світу куточок з усіх боків оточують порослі лісами гори, а його мешканці бережуть звичаї пращурів і розмовляють дивним діалектом.

Озеро Синевір

Перлина однойменного національного природного парку, що утворилася за доісторичної доби після землетрусу.

Туристів зачаровує блакитна гладь цієї оточеної хвойним лісом водойми, яку називають «Морським оком». Повітря біля Синевіру збагачене фітонцидами, а ще біля нього впорядкована зона відпочинку для мандрівників із альтанками.

Солотвино

Фішка цього курортного селища – соляні озера, цілющі властивості яких можна порівняти з Мертвим морем.

Результатом купання в таких незвичайних водоймах стане зцілення від остеохондрозу, артритів та дерматологічних хвороб.

У минулому на цій території добували сіль. Через важкі умови праці робітники солекопалень часто виступали з бунтами та протестами – вони стали на захист своїх вправ першими в Європі.

Де ще слід побувати туристу?

Об’єктом уваги мандрівників у Закарпатті є також оленяча ферма, яка заснована була 1987 року. На ній вирощують плямистих оленів заради отримання з рогів цих граційних тварин пантокрину – речовини, яка використовується у фармакологічній промисловості. Рогаті мешканці ферми зовсім ручні. Вони залюбки беруть з рук туристів смаколики, які тут продаються, а екскурсоводи розповідають про ферму дуже цікаво.

Багато в гірському краї дерев’яних храмів – їх можна побачити в селах Колодне, Новоселиця та Ужок. Такі святині вважаються архітектурними пам’ятками місцевого значення.

Шанувальникам вина варто відвідати винні підвали в селі Середнє. Вони будуть здивовані  багатою колекцією популярного напою та умовами її зберігання, а також отримають нагоду взяти участь у дегустації.

А тим, кого ваблять природні аномалії та космічні явища, варто завітати до села Княгиня, куди впав метеорит.

Це далеко не повний перелік цікавих для відвідувачів Закарпаття місць – щоб дізнатися більше про них, варто звернутися в екскурсійні бюро.