Весна в Карпатах – це період, коли природа прокидається від зимового сну, а відпочинок та подорожі стають особливо привабливими; це – поклик у мандри всіх, хто любить гори і, водночас, пора викликів для кожного подорожнього!

Де відпочити весною в Карпатах? Таке питання постає перед багатьма мандрівниками. Тож пропонуємо розглянути найкращі місця для відпочинку в цьому чарівному куточку світу.

Закарпатська область – перлина українських Карпат

Закарпатська область з її унікальними ландшафтами та культурним надбанням, завжди привертає увагу подорожуючих. Весною тут особливо чарівно. Одним із найпопулярніших місць для відпочинку є гірські села: Кваси, Ясіня, Лазещина. Вони відомі своєю природною красою, гірськими потоками та гірськолижними трасами.

  • Ясіня: мальовниче селище славиться своїми готеоями, котеджами, ресторанами та приватними садибами. А ще – пам’ятками природи: водоспадом Труфанець, парком культури і відпочинку, єврейським кладовищем ХІХ ст., лінією Арпада, капличкою Довбуша, храмом св. Івана Хрестителя.
  • Кваси: село, розташоване вздовж річки Чорна Тиса та за 26 кілометрів від Географічного центру Європи. Поруч із курортом Драгобрат та полонина Свидовець. У селі – гуцульська крафтова броварня «ЦИПА», сімейний ресторан «Бокораш», еко-ферма та сироварня «Розенталь», мінеральні джерела. Тут можна скуштувати гуцульську піцу. Село – місце падіння метеориту. Гуцульські чани та бані на дровах – також до ваших послуг.
  • Лазещина: село відоме церквами Преображення Господнього XVIII століття та св. Петра і Павла ХІХ століття. Славить мальовничими краєвидами та капличкою, яка має свою неповторну легенду, що переповідається з уст в уста. У Лазещині не раз бував зі своїми опришками Олекса Довбуш.

Карпатський біосферний заповідник – диво природи

Карпатський біосферний заповідник – це справжнє диво природи, яке варто відвідати весною. Тут можна насолодитися неповторною природою, що вервечкою стелиться незабутніми краєвидами, а також – чистим повітрям. Тут – свої заповідні масиви та панорами!

Яворівський національний природний парк – оазис спокою

Яворівський національний природний парк відомий своїми унікальними умовами. Це ідеальне місце для тих, хто шукає спокійного відпочинку на природі. А ще Яворівський НПП – один із небагатьох природних парків, що має власну поштову марку (2003). Флора і фауна парку – нікого не залишають байдужим. А ще – історичні та архітектурні пам’ятки:

  • Василіанський монастир Св. Миколая у Крехові (XVII–XVIII ст.);
  • Троїцький костел з дзвіницею (1614 р.) та церква Вознесіння Господнього (1831 р.) у смт. Івано-Франкове;
  • Успенська церква (1739 р.) у с. Лелехівка;
  • печера на Страдецькій горі та церква Успіння Пресвятої Богородиці (XVIII ст.) у с. Страдч;
  • руїни церкви Св. Михаїла у колишньому с. Вишенька Велика на території полігону тощо.

Полонина Свидовець – унікальний відпочинок у горах

Полонина – це ідеальне місце для відпочинку в Карпатах весною. Ви можете насолоджуватися панорамними видами на гори, чистим гірським повітрям та спокоєм далеко від гамору міського життя. Тут можна зануритися у прогулянки серед квітучої природи, а також випробувати смак страв місцевої кухні у затишних гірських садибах.

Свидовець – полонина, що розкинулась між річками Тересвою та Чорною Тисою. Її найвідоміші вершини: Близниця, Великий котел, Догяска, Стіг. Манить  Свидовець і своїми озерами: Апшинець, Ворожеска, Герешаска, Івор.

Відпочиваючи в Карпатах весною, ви отримаєте не лише незабутні враження від краси природи, а й можливість зануритися у різноманітні види відпочинку та розваг. Незалежно від вашого вибору, чи то спокійний відпочинок у гірському селі, чи активні розваги на курорті та в горах. Карпати завжди раді вітати вас своєю гостинністю та унікальною природною красою. Тож не втрачайте часу – вирушайте в подорож у Карпати та насолоджуйтеся їх весняними дивами!