У Карпатах планують побудувати ще два гірськолижні курорти, повідомляють активісти ініціативи Free Svydovets.

Забудовники – ТОВ «Буковель», пов’язані з Ігорем Коломойським. Наприкінці 2022 року вони звернулися до двох сільрад на Закарпатті та в Івано-Франківській області, щоби почати підготовку що будівництва курортів «Бистриця» і «Турбат». Сільради погодилися на будівництво, тому забудовники вже готують необхідні документи.

За словами активістів, анонсовані курорти доволі масштабні: їхня спільна площа становить 1400 гектарів, там буде понад 200 кілометрів лижних трас, 28 підйомників і зможе вміститися 25 тисяч людей. Ці курорти будуть розташовані поряд з «Буковелем» і з’єднані з ним. Разом із курортом «Свидовець», побудову якого анонсували в 2016 році, три курорти становитимуть більше половини Ужгорода, підрахували у Free Svydovets.

Карта: Free Svydovets

Активісти стверджують, що екологічні наслідки будівництва такого «курорта-монстра» переважатимуть будь-які короткострокові вигоди. ОСЬ ЇХНІ АРГУМЕНТИ:

  • Будівництво спровокує знищення чи пошкодження як мінімум трьох тисяч гектарів диких карпатських лісів, лук та річок. Згідно з картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, де живуть червонокнижні рослини і тварини, а також по унікальних гірських озерах гірського хребта Свидовець.
  • Доведеться «вкотре зґвалтувати низку карпатських річок (зокрема Чорну Тису), влаштовуючи там резервуари та водозабори». Активісти кажуть, що в 2022 посуху відчували навіть мешканці високогір’я, а Буковель за багато років проблему стічних вод так і не вирішив. Три нових курорти – це 15 тисяч кубометрів води щоденно, свідчать підрахунки Free Svydovets.