Група вчених з індійської Академії наукових та інноваційних досліджень оголосила про створення крему, який допомагає захистити шкіру від морозу. Статтю з описом винаходу опублікували у журналі ACS Publications.

Для цього вони з’єднали диметилсульфоксид та полівініловий спирт. Ці компоненти часто використовуються при кріоконсервації клітин у лабораторних умовах: диметилсульфоксид запобігає утворенню кристалів льоду всередині клітин, а спирт між ними захищає від пошкодження зовнішніх мембран.

Після кількох експериментів удалося визначити оптимальне співвідношення компонентів. Суміш, що вийшла, яку назвали SynAFP, забезпечувала 80-відсоткове виживання клітин. Потім її змішали із звичайним кремом із алое вера.

Цей модифікований крем протестували на мишах. Його нанесли на шкіру піддослідних тварин за 15 хвилин до сильного охолодження. Порівняння з контрольною групою, яка не отримала такої обробки, показало, що крем допоміг скоротити кількість отриманих ран від обмороження, а також знизити пошкодження тканин та запалення. При цьому отримані рани загоювалися швидше.

Для створення комерційного продукту потрібні додаткові дослідження: поки що неясно, як часто такий крем потрібно оновлювати на шкірі і як добре він працює на людях. Крім того, нанесення крему за 30 хвилин до охолодження не забезпечило захист від обмороження, тому у формулі можуть знадобитися доопрацювання.