Хтось вважає, що машини часу не існує. Ми точно знаємо, що вона є. Але діє лише декілька днів на рік. Днів, які назавжди залишаються в пам’яті.

Як знайти машину часу? Ось вам точна адреса: Карпати, Львівська область, Сколівський район, село Урич. Фестиваль Ту Стань.

Везунчики, що потрапляють до того магічного місця, переносяться в середні віки, в буденне життя наскельного града Тустань. Просто перед  очима глядачів танцюють панянки в довгих сукнях та старовинніх прикрасах, гончари ліплять глечики та горнятка, лицедії бавлять публіку виставами, звуки скрипки та сопілки наповнюють повітря. 

Тут можна спробувати  свої здібності в середньовічних  ремеслах, пройти майстер- класи із старовинних танців та співу, грі на традиційних струментах. Можна скуштувати страви, приготовлені за рецептами тих часів, поласувати стародавніми солодощами. Бажаючі подорожують екскурсійними маршрутами по скелях, відвідують середньовічне містечко, приймають участь у безлічі дійств та справ.

Жителі наскельного міста не завжди насолоджувались миром і спокоєм. Середньовічна Тустань була фортецею, оборонним пунктом. В дні фестивалю  сюди повертаються піхотинці та вершники, відбуваються лицарські турніри, кінна кавалькада, метання списа, піший та кінний двобій. Дзвенять мечі, блищать на сонці залізні шоломи та обладунки, лунає іржання коней, летять на землю зрубані голови. На щастя, капустяні.

А вночі при світлі палаючих смолоскипів починається штурм фортеці: лучники метають запалені стріли, воїни пробивають тараном стіну, відбувається запеклий бій в стінах фортеці між нападниками та її захисниками. 

Після штурму відвідувачі насолоджуються лазерним шоу, відеопроекцією на скелі. Ніч триває: гості та учасники фестивалю разом танцюють навколо палаючого багаття, слухають виступ сучасних музичних гуртів. Для тих, хто геть не хоче спати, діє нічний кінозал з показом відомих історичних фільмів.

На фестиваль приїжджають цілими сім’ями. Дітлахи не нудьгують: дивляться вистави старовинного лялькового театру, бавляться із скоморохами, беруть участь у середньовічних іграх и танках, розважаються разом з дорослими.

Гості та учасники фестивалю переважно живуть на лісових галявинах у наметовому містечку. Ті, хто потребує більшого комфорту, мають можливість розміститися у готелі та садибах у місцях неподалік.

Фестиваль середньовічної культури Ту Стань безперервно проводиться з 2006 року.  Але він не буває однаковим. Щороку втілюються нові ідеї: використання у штурмі  катапульти, рольова гра з посвяченням в лицарі, створення Тустанської школи, що згодом перетворилася на Університет. Тема фестивалю ніколи не повторюється: “Захисти свою фортецю”, “Тустанська птаха”, “Історія наших перемог”,”Щит Європи”…

Неможливо розказати все про фестиваль, передати емоції, які переповнюють гостей: здивування, захоплення, радість, гордість за нашу історію. Та легкий смуток наостанок від того, що диво скінчилося.