Далеко не у всіх походах сонцезахисні окуляри є необхідним предметом спорядження. Але в багатьох випадках, пересуватися сонячним днем ​​в зручних окулярах набагато комфортніше, ніж без них.

Наприклад:
– Окуляри до всього іншого виконують функцію механічного захисту очей від пилу, камінчиків, комах, дрібних частинок;
– З висотою зростає інтенсивність сонячного випромінювання, в тому числі, особливо шкідливого для людини ультрафіолетового;
– Деякі поверхні відбивають набагато більше ультрафіолету, ніж інші.

Особливо добре відбиває ультрафіолет сніг, лід (до 80%), світлий пісок (до 35%), вода (20%). Але і простий грунт (земля) може відображати до 15% сонячного випромінювання.

В умовах високогір’я (вище 3000 метрів) захисні окуляри потрібні навіть якщо немає безперервного снігово-льодового покриву. В умовах безперервного снігово-льодового покриву захисні окуляри потрібні в будь-якому випадку. Так само вони необхідні в походах по пустелях, степах, плоскогір’їв і у водних походах і експедиціях.

Зберегти свої очі можливо тільки використанням якісної оптики, яка повністю захищає від ультрафіолету і надлишкового світлового навантаження.

Багато хто вважає, що чим темніше окуляри, тим краще вони захищають від UV-випромінювання. Це груба помилка! Від ультрафіолету можуть захищати повністю світлі скельця окулярів, в той же час дуже темні окуляри незрозумілого виробника можуть залишити вас лише з ілюзією захисту і завдадуть величезної шкоди.

Природна реакція людини на яскраве сонце – зажмуренния очей, що зменшують опромінення. Якщо ви надягаєте темні окуляри без захисту, то набагато швидше постраждаєте від ультрафіолету.

Ступінь затемнення

Лінзи окулярів ранжуються залежно від того, скільки відсотків сонячного світла вони пропускають до сітківки ока. В даний час найбільш відомим є поділ оптики на п’ять категорій – від 0 до 4.

Найбільш підходящим варіантом для походів в умовах високої сонячної активності є окуляри з лінзами 3-4 категорії.

Третя категорія пропускає 8-18% і є максимально універсальною. Якщо у вас досить чутливі до сонячного випромінювання очі або якщо ви маєте намір досить довго перебуває в горах в умовах постійного снігово-льодового покриву, обзаведіться окулярами 4 категорії. При цьому майте на увазі, що в таких окулярах, що пропускають тільки 3-8% світла комфортно лише на сонці. Потрапляючи в тінь, часом доводиться сильно напружувати зір або зовсім знімати очки в спробах розгледіти складний рельєф. В окулярах 4 категорії заборонено водити транспортні засоби.

Особливості конструкції похідних очок

Для того, щоб окуляри надійно захищали ваші очі, недостатньо купити модель з хорошими стеклами. Дуже важлива ще й форма очок – вони повинні максимально щільно прилягати до обличчя, оскільки відбите випромінювання також досить небезпечно. Багато моделей для гір і водного спорту забезпечуються спеціальними шторками з еластичного матеріалу (натуральна або штучна шкіра, пластик) закривають окуляри з боків. Іноді так само є додатковий захист для носа.

У холодну пору можна обмежено використовувати замість окулярів гірськолижну маску. Вона відмінно підходить для захисту очей і частини обличчя від ультрафіолетового випромінювання, вітру і холоду.

Автор статті – Сергій Лахоцький