В українському законодавстві існують лазівки, які дозволяють любителям їзди на позашляховиках та квадроциклах безкарно руйнувати природні екосистеми. Ця проблема давно назріла, і нарешті уряд взявся за її вирішення.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України (Міндовкілля) б’є на сполох: наразі пряма заборона на пересування автотранспорту діє лише в зонах суворого заповідання. У господарських та рекреаційних зонах їзда дозволена, що призводить до жахливих наслідків.

Влітку 2023 року мережу сколихнуло відео, де чоловік на позашляховику безжально ганяв по прибережній зоні озера Світязь у Волинській області. А в серпні того ж року у Facebook з’явилися фото з високогір’я Карпат, де натовпи людей на мотоциклах та авто влаштували «відпочинок» біля мальовничого озера.

На щастя, Кабмін розробив законопроект, який остаточно заборонить «джипінг» на природоохоронних територіях. Документ створювався за участю Міндовкілля та кількох громадських організацій.

Міністр захисту довкілля Руслан Стрілець зазначає, що під час підготовки законопроекту вивчався досвід інших країн. Наприклад, в Ісландії їзда на позашляховиках у заповідних зонах заборонена, адже шкодить ґрунту та рослинності. Штраф за порушення сягає 4500 доларів! В Чехії ж «джипінг» дозволений лише на військових полігонах, а в США для поїздок певними маршрутами потрібно отримати спеціальний дозвіл.

Україна має йти цивілізованим шляхом. Заборона «джипінгу» на природоохоронних територіях – це не лише питання збереження екосистем, але й питання відповідального ставлення до природи та майбутніх поколінь.