Спойлер: деякі з цих помилок можуть бути небезпечні. Не так давно, ми розповідали про те, що варто знати про змій і як себе уберегти. Сьогодні мова піде про міфи.

Змії слизькі на дотик

Нічого подібного. Як і інші рептилії, змії покриті гладкою сухою лускою. І вона зовсім не слизька.

Ця помилка з’явилася, тому що змій плутають з амфібіями. У більшості жаб шкіра і правда волога і слизька. Вона покрита спеціальним слизом, який захищає земноводних від хвороботворних бактерій. Бородавки від неї, до речі, не з’являються.

Змії абсолютно глухі

Оскільки у змій немає барабанних перетинок, довгий час вчені вважали, що вони зовсім нічого не чують. Однак останні дослідження спростовують це. Внутрішнє вухо у змій вміє вловлювати вібрації черепа, а також нижньої щелепи. Образно кажучи, вухом змії служить вся її голова.

Вони непогано чують все, що відбувається навколо них, – наприклад, кроки людей, шурхіт та інше. Змії користуються слухом на полюванні. Вони найкраще сприймають низькочастотні звуки, а до високочастотним менш чутливі.

Змії люблять молоко

Існує повір’я, що змії ночами проповзають в сараї, впиваються у вим’я корів і жадібно п’ють молоко. Крім того, якщо ви хочете подружитися з рептилією, можна налити молока в миску, і вона буде пити його.

Це старий міф, який існує з незапам’ятних часів, однак він не має під собою підстав. Всі змії – хижаки. Вони харчуються тільки здобутими ними тваринами, іноді – комахами або навіть яйцями, захоплюючи їх цілком. І, як всі інші рептилії, змії не можуть засвоювати лактозу.

Насправді, змії люблять чисту воду, але п’ють при цьому досить мало.

Змії можуть гіпнотизувати своїх жертв

Мудрий Каа гіпнотизував Бандар-логів своїм таємничим поглядом. Але справжні змії більше покладаються на різку атаку, отруту або здавлюють обіймами.

Міф про здатність змій вводити своїх жертв в транс поглядом, швидше за все, з’явився з-за їх манери полювати. Змії ретельно вивіряють момент перед кидком, готуючись накинутися на жертву. А їх немиготливий погляд створює містичне, потойбічне відчуття. Тут недовго і в гіпноз повірити.

Удави душать здобич і ламають їй кістки

Вважається, що удави і пітони вбивають своїх жертв, позбавляючи їх припливу кисню. А якщо душитель дуже великий, то він просто переламає кістки, змусивши жертву помирати в муках.

Типова тактика удава, як її представляють неспеціалісти, виглядає приблизно так: рептилія накидається на жертву із засідки, робить прохід в ноги, бере і задушує…

Але насправді змії вбивають, порушуючи кровообіг. Скотт Бобак і його колеги досліджували частоту серцевих скорочень, баланс заліза в крові і артеріальний тиск у щурів, які служили кормом удавам. І виявили, що змія, обернувшись навколо жертви, здатна за кілька секунд зупинити її кровотік. Асфіксія тут ні при чому.

А ламати кістки удави і зовсім не намагаються – хоча іноді роблять це ненавмисно. Причина в тому, що вони ковтають жертву цілком, а зламана кістка може поранити змії шлунок.

Молоді змії небезпечніше дорослих

Існує повір’я, що молоді змії жалять сильніше, ніж дорослі. Вони ще не навчилися контролювати, скільки отрути впорскувати, і тому кусають з усім відчаєм. У свою чергу, змії постарше більш досвідчені і витрачають отруту економніше.

Що ж, насправді немає ніяких даних, які б підтверджували цю теорію. Навпаки, навіть невеликий укус дорослої змії вводить в організм жертви більше отрути, ніж укус молодої змії, – просто тому що у неї відповідні залози встигли розвинутися краще.

Цікавий факт: отрута молодих і дорослих змій одного і того ж виду може відрізнятися за складом.

Наприклад, отрута молодих коричневих змій відрізняється від отрути дорослих особин, тому що дитинчата полюють на рептилій і амфібій, а коли підростають, переключаються на ссавців. Але справа не тільки у віці – токсичність отрути змій може варіюватися у різних особин. Крім того, сприйнятливість до отрути у людей теж неоднакова.

У змій відбувається вивих нижньої щелепи під час їжі

Багато хто вважає, що змії можуть спеціально вивихнути щелепу, коли їдять, а потім вставити суглоби на місце. Однак це не так.

Робити це зміям просто не потрібно. Нижня щелепа у них розділена на дві половини. У стані спокою ці частини стикаються, утворюючи зміїний еквівалент того, що у людей іменується підборіддям. Але коли рептилії потрібно відкрити рот дійсно широко, половинки нижньої щелепи розходяться, розтягуючи еластичну шкіру. Ніякого вивиху – все влаштовано куди витонченіше.

Найбільш смертоносні змії мешкають в Австралії

Австралія має репутацію найнебезпечнішого континенту в світі.

Кенгуру, які обожнюють кікбоксинг, з легкістю зламають вам шию могутнім ударом задньої лапи. Австралійські павуки розміром з тарілку здатні проникати навіть у важкодоступні місця і чекати там жителів. І навіть у безневинних утконосів на задніх лапах є отруйні шпори.

Але, як багато хто вважає, найстрашніша небезпека цього континенту – змії.

Дійсно, сама отруйна з сухопутних змій в світі живе в Австралії. Це тайпан Маккоя, якому досить зробити один «кусь», щоб завалити 100 чоловік.

Однак насправді репутація австралійських змій гірше, ніж вони того заслуговують. Щорічно в світі від укусів цих рептилій гинуть від 81 до 138 тисяч чоловік. В Австралії з цієї причини відбувається приблизно дві смерті в рік.

Найбільш убивчі рептилії – індійська кобра, блакитний бунгарус, гадюка Расселла і піщана ефа. Їх називають Великою четвіркою, тому що вони вбивають найбільше людей. Вони живуть в Індії, а також в деяких інших регіонах Азії. До того ж там не дуже добре з медициною, і часто укушеним жертвам просто ніхто не може допомогти або навіть не намагається це зробити.

Неядовиті змії безпечні

Всього в світі відомо близько 3 900 видів змій, з яких отруйна тільки чверть. Решта отрутою не користується. Деякі недосвідчені в серпентологів люди вважають, що всякі неотруйні вужі і полози абсолютно безпечні, і з ними можна навіть грати дітям. Але це помилка.

Навіть неотруйні змії здатні вкусити, причому дуже боляче, якщо вважатимуть, що їм загрожує небезпека. Їх зуби наносять людським тканинам вкрай неприємні ушкодження, і нерідко в рану потрапляє інфекція.

Тому зі зміями, яких тримають в якості вихованців, потрібно звертатися дуже обережно і дбайливо, а диких рептилій взагалі не чіпати.

Крім того, іноді неотруйні рептилії, наприклад вужі або підв’язкові змії, цілеспрямовано поїдають отруйних жаб і тритонів, накопичуючи в організмі токсини.

Це допомагає їм вбивати нападаючих на них хижаків, наприклад воронів і лисиць. Причому змії якимось чином примудряються визначати, наскільки сильна отрута того створіння, яке вони мають намір вжити, і тримаються подалі від занадто небезпечних.

Змії агресивні і мстиві

Можливо, найвідоміший міф про змій – це твердження, що у них злісний характер. Коли ми прагнемо охарактеризувати мстиву і злопам’ятну людину, то порівнюємо саме з цієї рептилією.

Вважається, що, якщо вбити одну змію в парі, інша помститься за смерть.

Але насправді змії не схильні до вибудовування щільних соціальних зв’язків і не утворюють постійних пар, поза сезонів розмноження залишаючись одинаками.

Вони не здатні запам’ятовувати обличчя людей і впізнавати тих, хто нашкодив їм в минулому, і не будуть шукати або переслідувати кривдників. Змії не схильні нападати на людину – вони будуть кусатися, тільки якщо вважають, що їм щось загрожує. А коли рептилія не налякана, вона поводиться досить пасивно.

Змії танцюють під музику факіра

Мистецтво заклинання змій зародилося в Єгипті, але найбільшу популярність одержало в Індії. Зараз, правда, ця професія там під забороною, але тільки офіційно. Так само заклинателів змій все ще можна зустріти в Бангладеші, Шрі-Ланці, Таїланді, Малайзії, Єгипті, Марокко і Тунісі.

Деякі вважають, що змія чує звуки флейти Пунга і танцює під них. Інші стверджують, що рептилія глуха і її зачаровують вивірені руху заклинателя.

Насправді не мають рації ні ті, ні інші. Змії, як ми вже говорили, і правда не дуже добре чують високі звуки, тому музика факіра їм нецікава. З іншого боку, заклинатель не тільки грає на флейті, а й притупує ногами, лякаючи рептилію, – і ось ці звуки вона вже чує.

Змія приймає Пунга в руках факіра за хижака і повторює її руху, встаючи в агресивну стійку, щоб відлякати його. Саме ці дії і приймають за танець.

Деякі факіри перед виступом поміщають змію в пакет, щоб злегка придушити її і зробити млявою – тоді вона не кинеться на заклинателя. Інші зашивають змії рот волосінню або просто виривають рептилії зуби. Це наочно демонструє, наскільки жорстке це ремесло і чому воно повинно бути заборонено.

І так, змія не здатна під час танцю ставати на кінчик хвоста і балансувати на ньому, як балерина.

Якщо вас вкусила змія, потрібно висмоктати отруту

Дуже часто в пригодницьких фільмах ми бачимо, як герой, якого цапнула змія, відрубує їй голову, квапливо розрізає ранку ножем і висмоктує отруту з ураженого місця. А потім гидливо спльовує і йде далі цілий і неушкоджений.

Однак це помилка, причому небезпечна.

Кров, а разом з нею і отрута рухаються по організму дуже, дуже швидко. І просто неможливо висмоктати отруту, щоб допомогти жертві. Розрізання рани теж, скоріше, зашкодить, так як запросто може нагородити людину інфекцією.

А накладання жгуту зовсім пропаща справа, тому що він змушує отруту концентруватися у виділеній частині тіла, що може привести навіть до втрати кінцівки.

Правильніше буде тримати уражену кінцівку нерухомо так, щоб вона розташовувалася нижче грудної клітини, і зберігати спокій, не дозволяючи серцю битися надто інтенсивно. Звичайно, сказати легше, ніж зробити, але так ви сповільнете поширення отрути по організму. Промийте рану з милом. Не вживайте болезаспокійливі і тим більше алкоголь. Негайно вирушайте в лікарню.

І так, не намагайтеся схопити змію або атакувати її. Навіть відокремлена від тулуба голова змії продовжує рефлекторно кусатися. Краще просто втекти: на людей рептилії не полюють, так що переслідувати вас змія не стане.