Варто знати, що сільський зелений туризм має свої, притаманні тільки йому ознаки. Справа в тому, що при даному відпочинку люди проводять свій час виключно в сільському середовищі. При цьому з притаманним йому ландшафтом, сільським побутом, відповідною забудовою і т.д. У багатьох виникає питання чому цей туризм називають зеленим? Все дуже просто – оздоровчі та спортивні подорожі,  кінні та пішохідні прогулянки, навіть рибальство та полювання проходять в сільській місцевості, а навколо жива зелена природа. Саме тому виник термін – сільський зелений туризм.

Досить часто зелений туризм порівнюють, або ставлять в один рядок з агро туризмом. Насправді це два різні поняття, які хоч і знаходяться в одній площині, але зелений туризм більш об’ємніший.

Варто зауважити, що в сільського зеленого туризму доволі давні традиції. Мало хто знає, що в часи Римської імперії велика кількість жителів Риму їхали в сільську місцевість на відпочинок. В наш час таке явище набрало особливої популярності в ХХ столітті, в другій його частині. Саме тоді люди з індустріальних міст, а також з міст-мегаполісів намагались при найменшій можливості виїхати на відпочинок. В більшості випадків мова йшла про вихідні дні. Городяни їхали за межі міст в пошуках тиші, свіжого повітря, води, наближення до природи.

Цьому також сприяв розвиток транспортної інфраструктури – з’явились швидкісні автобани, залізничні колії. В кінці ХХ а також на початку ХХІ століть остаточно сформувалась  ціла ніша, яка займалась виключно зеленим туризмом. Зокрема в Європі створено велику кількість агроотелів, агроосель, які спеціалізуються на прийомі туристів з міста. В більшості випадків агрооселя являє собою житловий будиночок, в якому не більше 5 кімнат. В цьому будинку створені комфортні умови для проживання, розташований він безпосередньо в сільській місцевості.

Коли тільки зароджувався сільський зелений туризм, було достатньо запропонувати туристам просто місце для проживання у сільській місцевості. Але часи змінюються, на сьогоднішній день  в зеленій сфері туризму пропонується цілий спектр послуг. В основному це варіанти активного відпочинку, тематика якого пов’язана з сільською місцевістю. Це може бути катання на конях, велосипедні прогулянки сільською місцевістю, екскурсії до різного роду визначних місць, риболовля, годування/випасання сільської худоби і т.д.

Експортери ВТО визначають сільський зелений туризм як туристичний сектор, який на сьогоднішній день потужно розвивається. Причому цей розвиток спостерігається у всьому світі, напевно основною причиною такої ситуації є потужна глобальна урбанізація. Особливо це чітко видно в розвинутих країнах, де переважна кількість населення проживає в містах-мегаполісах. Саме в таких країнах спостерігається за останні 10 років стрімкий попит на сільський зелений туризм, адже міським жителям катастрофічно не вистачає спілкування з природою.

Статистика говорить, що до послуг сільського туризму звертаються в основному люди молоді. Це ті, вік яких не перевищує 35 років, звісно, всі вони являються мешканцями міст, в основному великих. Саме ця категорія складає левову частину зелених туристів. На сьогоднішній день цей різновид активного відпочинку найбільше популярний в країнах Європи та Північної Америки.

Зокрема в Євросоюзі сільський зелений туризм  розглядають як спосіб розвитку сільської місцевості. Саме на зелений туризм покладають сподівання в Європі по створенню додаткових робочих місць. На сьогоднішній день в країнах Євросюзу створено 2 мільйони ліжко-місць в сфері сільського туризму. Якщо говорити про нашу країну, то потенціал становить 15 тисяч ліжко-місць.