Тим, хто мріє про неповторну пригоду в Карпатах, варто приїхати до історико-культурного заповідника Тустань, що розкинувся приблизно за 100 км від Львова біля села Урич. Там відвідувачів чекає зустріч із справжнім середньовіччям.

Для створення цього дивовижного краю природа використала сірі кварцові пісковики. Їх вік — 55 мільйонів років. Вітер, сонце, негода та тектонічні рухи надали місцевості дивного вигляду: здіймаються майже вертикальні кам’яні скелі: деякі округлі, деякі нагадують лезу ножа; постають кургани, зяють і ваблять до себе отвори печер та гротів. Все це потопає у зеленому лісовому морі. Площа заповідника близько 43 гектарів.

Родзинкою парку є наскельний град Тустань. Неповторність міста-фортеці полягає в способі будівництва. В світі існує багато наскельних фортець, але ті споруди побудовано окремо від скелі. Зодчі Тустані об’єднали природну міць каменя з архітектурним оборонним мистецтвом. Вони перегородили дерев’яними стінами простір між кам’яними брилами. Це зробило Тустань структурою, якої немає аналогів в світі.

У ІХ-ХVІ сторіччях фортеця Тустань була відомим потужним пунктом Карпатської лінії оборони, контролювала чотири з дванадцяти переходів через гори. Висота споруди була небаченою для того часу: більш, ніж 90 метрів! А ще Тустань брала мито з купців на соляному шляху з Дрогобича до Західної Європи та відтинку Шовкового шляху з Китаю до Португалії.

Час знищив дерев’яні частини, але дослідникам вдалося відтворити вигляд фортеці завдяки детальному вивченню понад 4000 пазів та врубів, в яких будівничі закріплювали у скелі конструкції з дерева. На основі графічних реконструкцій художника та дослідника Тустані Михайла Рожка зроблено 3-D реконструкцію града з точністю 90%. 

Заповідник Тустань використовує сучасні цифрові технології. З 2016 року кожний турист може скачати мобільний додаток “доповнена реальність” на свій смартфон чи планшет. Застосування додатку робить відвідування заповідника ще цікавішим: турист направляє камеру пристрою на реальний об’єкт, і додаток перетворює сучасний вигляд споруди на середньовічне зображення. 

Команда заповіднику кожного року організовує видовищний Фестиваль середньовічної культури “Ту Стань”, проводить виставки і майстер-класи зі старовинних ремесел, відтворює побут і традиції давнини. Дирекція переймається також організацією інфраструктури: робить територію зручною та доступною для туризму.

Наразі потік туристів становить більш, ніж 150 000 людей на рік. Популярність колись маловідомої місцевості продовжує стрімко зростати.