Хижаки в більшості випадків бояться людини. Емоційний стан людини при зустрічі з хижаком, виражається в основному в трьох формах: людина тікає, кричить, або що більше неприпустимо, стріляє в звіра.

Побачивши, що біжить людини, у звіра може виникнути рефлекс переслідування, кинутися за біжучим і напасти на нього. Рефлекс може виявитися сильнішим за страх перед людиною. Бігти від звіра неприпустимо і з іншої причини: людина може попрямувати у бік дитинчати, при цьому мати, найімовірніше, сприйме це як напад на нього. Дитинчата хижаків дуже цікаві, і у них менше страху перед людиною, ніж у їхніх батьків. Людина в такій ситуації може спробувати відігнати звірів гучним, по можливості спокійним голосом, але не криком, який сприймається звіром як виклик або агресія. Простіше простого так? В більшості випадків, від різкого звуку хижаки йдуть, але серед них бувають і особини з «характером», які в цих випадках можуть зробити спробу до нападу.

Носіння зброї може бути виправдане лише необхідністю захисту. Однак стріляти по великому хижакові без крайньої необхідності не допустимо. Вбити звіра наповал, вразивши його життєво важливі органи, надзвичайно важко, це під силу лише досвідченому мисливцеві, а поранений звір, часто нападає на людину. Не всякий кидок хижака в сторону людини, означає намір напасти, тому перш ніж зробити постріл в звіра, потрібно спробувати зупинити його голосом або пострілом вгору. Зазвичай це допомагає, і звір відходить.

Наша боязнь зустрічі вовка в лісі, є тим самим агресивним фактором, який забезпечує безпеку людини від нападу на нього вовків. Однак при зустрічі людини з вовком можуть створитися такі умови, при яких пасивно оборонний блок вовка, може не загальмувати реакцію агресії. Це може статися з багатьох причин. По-перше, вовки бояться далеко не кожної людини. Найбільше вони бояться чоловіків, менше жінок і майже не бояться дітей. Пo-друге, дуже велику роль відіграє поведінка людини, яка зустрілася з вовком. Якщо людина, навіть чоловік тікає або йде від вовка, останній починає боятися менше. І ось в цей момент може виявитися реакція агресії і відповідно атаки вовка.