Увечері 15 вересня в Івано-Франківські області на полонині Під-Берди поблизу села Вороненка під час розпалювання туристами багаття стався вибух. Внаслідок цього двоє людей загинули, ще четверо постраждали. Ймовірно, вибухнула бомба часів Першої світової війни. Про це заявили у Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Фото: ДСНС

Група туристів загалом складалася з 12 людей, двоє з яких діти. На полонині вони зробили привал і розвели багаття, після чого стався вибух. Про це повідомили рятувальників, ті оголосили збір для пошуково-рятувальних відділень Ворохта, Верховина, Яремче, Заросляк, Косів та Івано-Франківськ.

До проведення аварійно-рятувальних робіт додатково залучили 3 бригади медицини катастроф, чергову зміну оперативно-координаційного центру та мобільно-оперативну групу ДСНС в області.

Загиблі були 1982 та 1995 років народження. Троє постраждалих — у важкому стані.

Близько першої ночі рятувальники розпочали супровід першої постраждалої людини. Згодом забрали людей, які не постраждали.

Через 1,5 години почали переносити на ношах одного важкопораненого. Двох інших постраждалих (а також двох дітей, які перебували у задовільному стані) рятувальники транспортували автомобілями підвищеної прохідності до підніжжя гори в селі Вороненко.

Для надання допомоги постраждалим загалом залучили 14 одиниць техніки та 48 людей особового складу.

На спеціальному брифінгу у ДСНС повідомили, що, ймовірно, могли вибухнути бомби часів Першої світової війни.

«Інцидент відбувся на місці проходження лінії бойових дій “Брусилівський прорив” (часи Першої світової війни), а також місці лінії оборони “Арпада” (часів Другої світової війни). Через що на місці події можливе перебування вибухонебезпечних предметів», — сказали рятувальники.

Фото: Нацполіція

У поліції повідомили, що на місці події виявили вибоїну, що виникла внаслідок вибуху, та уламки металу з корозією, схожі на уламки снаряду часів Першої світової війни.